Duurzaam scheren: informatie en tips

Duurzaam scheren: Foto van het scheren van het been van een vrouw.

Scheren maakt voor veel mannen en vrouwen deel uit van het dagelijks leven. Hierbij kan veel afval ontstaan. Want naast een elektrisch scheerapparaat zijn ook cassette scheermessen en wegwerpscheermessen zeer geliefd. Bij een cassette scheermes moet het mesje regelmatig worden vervangen. Bij het wegwerpscheermes wordt na éénmalig gebruik het complete scheermesje weggegooid. Hierdoor ontstaan bij beide varianten veel plastic afval en dit bestaat uit:

  • het verpakkingsmateriaal van de scheermessen en de vervangende mesjes
  • de wergwerpscheermessen en de vervangende mesjes voor de cassette scheermessen
  • lege verpakkingen van scheerschuim

 

Zero-Waste scheren is heel eenvoudig. Wie niet zonder een gladde huid op de benen, de oksels, het gezicht en de intieme delen wil, kan bijvoorbeeld overstappen op een veiligheidsscheermes, ook wel krabber genoemd. Het woord ‘krabber‘ klinkt niet uitnodigend, maar het is een zacht en duurzaam alternatief voor het wergwerpscheermes. Het veiligheidsscheermes werd in de 19e eeuw in Engeland uitgevonden en bleef ook daarna nog een lange tijd modern. Velen kennen het scheermes nog uit de badkamerkast van hun vader.

Duurzaam scheren met een veiligheidsscheermes

In vergelijking met het op dit moment meest gebruikelijke scheergereedschap, heb je bij het gebruik van een veiligheidsscheermes minder afval. Het scheermes is gemaakt van roestvrij staal en daardoor roestbestendig, is robuust en heeft een lange levensduur. Er is weliswaar veel energie nodig om roestvrij staal te maken, maar het materiaal is ook volledig recyclebaar. Daarnaast zijn er ook fabrikanten die de veiligsheidscheermessen zonder plastic verpakking aanbieden.

Ook bij het veiligsheidsscheermes moeten de mesjes zo nu en dan worden vervangen. De mesjes gaan echter langer mee dan bij een cassette scheermes. Zo kun je alleen al door het minder vaak vervangen van de mesjes afval besparen, zonder dat de kwaliteit van het scheren eronder lijdt. Een veiligheidsscheermes is verkrijgbaar vanaf ongeveer 40 euro. De relatief hoge aanschafkosten betalen zich in de loop van de tijd terug, omdat de vervangende mesjes van het veiligheidsscheermes veel goedkoper zijn dan die van een cassette scheermes.

Het veiligheidsscheermes werkt ook anders dan een standaard cassette scheermes. Als het cassette scheermes drie mesjes heeft, dan zorgt het eerste mesje ervoor dat de haren omhoog komen te staan en het tweede mesje snijdt deze af. Het derde mesje volgt voor een effectieve scheerbeurt en zorgt ervoor dat alle haren weg zijn. Echter irriteert dit mesjes ook de erg gevoelige huid en hierdoor kunnen scheerbultjes en huidirritaties ontstaan. Het veiligheidsscheermes heeft één snijkant. Dankzij het gewicht van het scheermes is een effectieve scheerbeurt nog steeds mogelijk en de huid is minder geïrriteerd.

Close-up van een open scheermes met scheerkwast op rode handdoek
Het open scheermes is gecompliceerder te hanteren dan een veiligheidsscheermes. Waarschijnlijk kennen de meesten het mes daarom alleen van vroeger of van bij de kapper.

Open scheermes: Scheren zonder afval

Een andere manier om duurzaam te scheren is met het zogenaamde open scheermes. Sommige kennen dit mes van een barber- of kapsalon en wordt daar vaak gebruikt voor het uitdunnen van de haren. Het open scheermes kan in een warenhuis zonder verpakking worden gekocht. Het scheermes heeft een handvat, meestal van hout, en daarin wordt het mes geklapt. Het kan dus net als een zakmes worden meegenomen en zo kan verpakkingsmateriaal worden bespaard. Er ontstaat ook geen afval door het wisselen van mesjes, want dit is niet nodig. Als het scheermes bot wordt, dan kun je het gewoon laten slijpen.

Maar wees voorzichtig! Zoals de naam al doet vermoeden is dit scheermes een scherp mes en hierdoor is de kans op verwondingen groter. Voor het scheren van de baard kunnen mannen terecht bij een professional in een barbershop. Daarnaast vind je verschillende instructies en tips voor het gebruik van een open scheermes op internet. Het scheren van de benen of intieme zone met dit scheermes is vrij lastig. Daarom kiezen vele vrouwen, maar ook mannen, liever voor het veiligheidsscheermes.

Tips en trucs voor duurzaam scheren

Het veiligsheidscheermes is zowel voor mannen als vrouwen geschikt en is een duurzame manier om te scheren. Je kunt het gebruiken voor het scheren van de benen, baard, oksels en intieme zone. Iedereen die voor de eerste keer een veiligheidsscheermes gebruikt, moet eerst een gevoel daarvoor krijgen. In vergelijking met andere scheermessen hoef je bij het veiligheidsscheermes bijvoorbeeld geen druk uit te oefenen. Dit wordt door het gewicht van het scheermes overgenomen. Dit klinkt in eerste instantie ingewikkeld, maar is zeker niet alleen voor professionals weggelegd. Zo scheer je de benen met een veiligheidsscheermes:

  • Stap 1: behandel ingegroeide haartjes met een peeling (indien nodig).
  • Stap 2: douche ongeveer twee minuten met warm water zodat de poriën van de huid opengaan. Hierdoor wordt het haar zachter en de haren kunnen dichter bij de wortel worden afgesneden.
  • Stap 3: smeer je benen in met scheerzeep, -olie, -gel of -crème.
  • Stap 4: scheer eerst in de richting van de haargroei en daarna tegen de groeirichting. Dit zorgt voor een nauwkeurige scheerbeurt, omdat de kop van het veiligheidsscheermes niet kan bewegen.
  • Stap 5: droog je benen af en smeer ze daarna in met een verzorgingsproduct.

Het scheren van de intieme zone

Zowel voor de man als voor de vrouw vergt het scheren van de intieme zone een zekere instinct en voorzichtigheid. Gebruik voor een zachte en effectieve scheerbeurt een veiligheidsscheermes met scherpe mesjes. Dit voorkomt rode en jeukende puistjes – ook bekend als scheerbultjes. Daarnaast is het belangrijk om je voor het scheren goed in te zepen met scheerzeep om huidirritatie te verminderen.

De scheerzeep wordt opgeschuimd met een scheerkwast
Om het opschuimen van scheerzeep te vergemakkelijken zijn er speciale scheerkommen verkrijgbaar.

Het is belangrijk om de intieme zone altijd nat en in de groeirichting van de haren te scheren. Zo voorkom je een ontsteking van de haarwortels of ingegroeide haartjes. Na het scheren kun je de huid met wat koud water kalmeren. Amandel- en olijfolie zijn goede verzorgingsproducten voor na het scheren. Let er wel op dat de gevoelige slijmvliezen niet in contact komen met de verzorgingsproducten.

De juiste scheeraccessoires

Bij duurzaam scheren horen ook de scheeraccessoires. Conventioneel scheerschuim of -gel zijn gemaakt van synthetische stoffen. Daarnaast zitten deze producten in blikken of andere dispensers van kunststof. Als ze leeg zijn belanden ze in het afval. Met scheercrème, scheerzeep en scheerolie kun je afval vermijden en bovendien zijn deze producten gemaakt van natuurlijke grondstoffen.

Scheerzeep

Met scheerzeep kun je nat scheren. Scheerzeep is zowel verkrijgbaar in een zachte als een vaste uitvoering. Beide producten verschillen in het volume van het schuim. Voor het scheren van een baard wordt de zeep met een scheerkwast opgeschuimd en in het gezicht aangebracht. Je kunt scheerzeep ook met de hand aanbrengen, bijvoorbeeld bij het scheren van de benen. Hier is de gewenste schuimvorming uiteindelijk doorslaggevend.

Scheerolie

Scheerolie wordt vaak onderschat, maar is een goed alternatief voor scheerschuim. De etherische oliën kunnen een gevoelige huid tijdens het scheren kalmeren. Eucalyptus zou bijvoorbeeld een antiseptische werking hebben. Daarnaast bestaat scheerolie meestal uit natuurlijke ingrediënten en bestaat er geen ecologisch bezwaar wanneer deze in het afvalwater terecht komt.

Scheerkwast

De scheerzeep wordt vaak met een scheerkwast op het te ontharen lichaamsdeel aangebracht. Deze is van oudsher gemaakt van dierenhaar. Tegenwoordig zijn er echter ook alternatieven gemaakt van synthetische vezels en deze kunnen definitief concurreren met de modellen gemaakt van dierenhaar. Om ervoor te zorgen dat je scheerkwast lang meegaat, moet je hem na gebruik onder warm water schoonmaken. Schud vervolgens het resterende water uit de kwast. De scheerkwast kun je dan hangend of staan op een goed geventileerde plaats bewaren tot je hem weer nodig hebt.

Tip: Wil je duurzaam scheren, let dan vooral in het begin erop waarvan de verzorgingsproducten en scheeraccessoires van zijn gemaakt. Hier maken veel beginners fouten. Niet ieder product waar ‘bio‘ opstaat, is ook biologisch. Het begrip bio-levensmiddelen is beschermd, maar dit is bij cosmetica helaas niet zo.

Duurzaam scheren voor mannen en vrouwen

Zowel mannen als vrouwen kunnen zich zonder veel moeite duurzaam scheren. Ook de benodigde producten verschillen in principe niet. Een vrouw kan het veiligsheidsscheermes net zo gebruiken als een man. Alleen bij de verzorging kunnen er zich verschillen voordoen. Sommige mannen waarderen bijvoorbeeld de klassieke geur van aftershave. Deze kenmerkende geur ontbreekt vaak bij natuurlijke cosmetica of zelfgemaakte verzorgingsproducten. De natuurlijke producten ruiken bijvoorbeeld naar aloë vera, etherische oliën of sheabutter. Mannen, die dit aspect van het scheren niet willen missen, kunnen speciale heren verzorgingsproducten kopen. Daarnaast zijn er ook verzorgingsproducten speciaal voor de geïrriteerde huid na het scheren van de baard ontwikkeld.

Alternatieven voor het scheren

Duurzaam scheren is niet de einige manier om lichaamshaar op een milieuvriendelijke wijze weg te halen. Het zogenaamde sugaring is te vergelijken met waxen. De suikerpasta bestaat uit citroensap, suiker en water. Breng de suikerpasta tegen de haargroeirichting in aan op het lichaamsdeel dat je wilt ontharen. Laat de pasta drogen. Als de pasta droog is, dan kun je deze met een ruk van de huid verwijderen, net zoals met waxstrips. De haartjes blijven dan achter in de opgedroogde pasta.

Natuurlijk is het ook mogelijk om de haren gewoon te laten groeien. Dit bespaart ressourcen en zo vermijd je afval die door het scheren ontstaat. Maar dit wil niet iedereen. Voor sommige vrouwen is het niet-scheren inmiddels een bevrijding. Een jonge Engelse vrouw riep onlangs de ‘Januhairy‘-uitdaging in het leven: laat de haren een maand lang gewoon groeien.

Duurzame scheerprodukten bij Waschbär Eco-Shop

 

Schrijf een reactie

* Deze velden zijn verplicht