Huidverzorging in de winter: Tips voor natuurlijke bescherming

Een meisje in de kou met een dikke coltrui. De verzorging van de winterhuid is belangrijk om deze te beschermd tegen de kou.

Van ijzige kou buiten tot droge warmte binnen – elke huid heeft in de winter te lijden onder deze wisseling. Net als je haar, heeft je huid in de koude tijd van het jaar een andere verzorging nodig dan in de zomer.  Maar wat is dan eigenlijk de juiste huidverzorging in de winter? Waar je bij het gebruik van natuurlijke huidverzorgingsproducten op kunt letten en welke beschermingsmaatregelen huid en haar goed doen, lees je hier.

Waarom zou huidverzorging in de winter anders moeten zijn?

Of het nu op kantoor, thuis of in de auto is: in de winter is de behoefte aan warmte groot en wordt de verwarming hoog gezet. Binnen is het dus weldadig warm. Maar buiten heersen er temperaturen onder het vriespunt en ijzige wind. Als we naar buiten moeten, voorkomen zelfs dikke sjaals, mutsen en handschoenen niet, dat de bloedvaatjes in de huid samentrekken om de warmte in de lichaamskern vast te houden. Samen met het bloed wordt de aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof beperkt en de stofwisseling vertraagd. De huid wordt bleek en grauw. Vaak wordt hij ook droog en gerimpeld of schilferig, omdat er door verwarmingslucht en kou vocht aan wordt onttrokken. De talgkliertjes, die in de huid een natuurlijk vetlaagje produceren, reduceren hun talgproductie wanneer het kouder wordt. Daardoor kan er nog meer vocht uit de huid ontsnappen. Alles bij elkaar maakt dit de huid gevoeliger voor irriterende en schadelijke stoffen, omdat zijn eigen bescherming zwakker is. Dat geldt ook voor zonnestralen en daarom moeten met name skiërs aan zonbescherming denken. Wat velen niet weten: de stress door kou kan voor de huid al bij ongeveer acht graden boven nul optreden.

Huidoliën en vettige crèmes horen bij de huidverzorging in de winter

Close-up van een schouder die wordt ingecrèmed
In de winter mag de crème vettiger zijn. Puristen gebruiken zuivere olie voor de huidverzorging.

Door de beschreven processen is het gebruik van vettige en hydraterende producten een beproefde stap bij de huidverzorging in de winter. Wie het liefst natuurlijke verzorging gebruikt, hoeft bij de keuze van de huidverzorging geen compromissen te sluiten. Voor elk huidtype zijn er ook koudgeperste oliën en crèmes in bio-kwaliteit. Zuivere oliën hebben als voordeel, dat er geen andere stoffen aan zijn toegevoegd die de huid kunnen irriteren.

Plantaardige oliën bevatten veel linolzuur, wat een natuurlijk bestanddeel van de huid is en deze soepel houdt. De meeste zuivere oliën zijn geschikt voor alle huidtypes. Voor droge, ruwe en rijpere huid adviseren experts kokosolie, amandelolie, arganolie, avocado-olie en marula-olie uit Afrika, wat momenteel de markt voor natuurcosmetica verovert.

Ook koudgeperste sheabutter is geschikt voor elk huidtype. Het is ideaal voor de huidverzorging in de winter, omdat hij een hoog gehalte verzadigde vetzuren, vitamine E, omega-3-verzuren, allantoïne en bètacaroteen bevat. Deze stoffen verzachten zelfs kleine kloofjes in de huid. Daarom is zuivere sheabutter ook uitstekend voor de verzorging van droge lippen.

De huid neemt oliën het best op, als hij nog vochtig is. Dat komt omdat er dan een emulsie ontstaat, die diep in de huid doordringt. Daarom wordt geadviseerd een zuivere lichaamsolie direct na het douchen te gebruiken. Wie zijn of haar huid voor het slapengaan verzorgt, geeft hem voldoende tijd de voedingsstoffen tijdens de nachtelijke regeneratiefase op te nemen. De huid voelt de volgende ochtend dan zacht en soepel aan.

Ook in de winter is zonbescherming voor het gezicht een must

Door koude temperaturen en ijzige wind vergeten we soms dat vooral de huid van het gezicht direct aan de zon is blootgesteld. Zonnecrèmes die speciaal voor de gevoelige gezichtshuid werden ontwikkeld, bieden ’s winters een optimale bescherming. De intensiteit van de zonnestralen is vooral in de sneeuw groter door de reflectie, en daarom moet er een beschermingsfactor van minimaal SPF 30 worden aangebracht. Wie tijdens de langere winterse wandeling of langlauftocht in plaats van een muts een hoofdband draagt, moet net als op het strand ook de lichte hoofdhuid bovenop niet vergeten.

Blonde vrouw verzorgt haar gezicht met crème.
Ook in de winter kan zonbescherming nodig zijn, net als in de zomer vanwege het gevaar op zonnebrand.

Intensieve bescherming voor de handen

In de winter hebben onze handen een bijzondere bescherming nodig, zodat er geen kloofjes in de huid ontstaan, de nagelriemen niet inscheuren en er geen vervelend strak gevoel ontstaat. Handschoenen zijn het meest geschikt om handen met kloofjes en ruwe huid te voorkomen. Maar wisselende temperaturen en frequent handen wassen in deze tijd van verkoudheden en virussen laten hun sporen achter. Hulp wordt geboden door zeer voedende handcrèmes, die op winterse weersomstandigheden en sterk belaste handen zijn afgestemd.

Indien nodig moeten de handen meerdere keren per dag worden ingesmeerd. Als de handen toch droog blijven, kan een verzorgende pakking verzachten. Daarvoor de winterhandcrème zeer dik aanbrengen, de handen in een handdoek wikkelen en ongeveer 20 minuten laten inwerken. Vervolgens de resterende crème inmasseren en de handen drogen met een papieren handdoekje.

Winterse verzorging voor haar en hoofdhuid niet vergeten.

Niet alleen de huid heeft ’s winters te lijden, ook het haar wordt door wisselende temperaturen en mutsen belast. Correct gedoseerd werken haaroliën goed tegen droge schilfers en jeuk, en laten dof haar ook weer glanzen.

Haaroliën werken het best als haarmasker. Daarvoor de olie, bijvoorbeeld mongongo-olie in hoofdhuid en haar masseren en een half uur onder een handdoek laten intrekken. Vooral bij gebruik als haarmasker moet erop worden gelet, dat de olie spaarzaam wordt gedoseerd. Teveel olie kan niet weer volledig worden uitgewassen en verzwaart het haar. De vuistregel: “Hoe dunner het haar, hoe minder olie” is hier een goede richtlijn.

5 tips voor het koude jaargetijde

  1. Laagjesprincipe: warme kleding naar behoefte

In de winter is het binnen meestal heel warm en is het buiten heel koud. Deze temperatuurverschillen kun je het best met geschikte kleding compenseren. Buiten heb je dikke wollen truien onder je winterjas en warme sokken in je laarzen nodig. Wie zich volgens het laagjesprincipe kleedt, kan de warme lagen in te warme kamers stuk voor stuk uittrekken.

Schoenen, die onze voeten buiten optimaal warm houden, zijn vaak te grof voor op kantoor. In plaats van onderweg naar het werk van warme schoenen af te zien kun je simpelweg voor kantoor geschikte schoenen inpakken of op het werk neerzetten.

  1. Beweging doet goed – ondanks de kou

Ook als het niet altijd makkelijk is: er zijn heel veel goede redenen om er ondanks de kou toch op uit te gaan. Slechts 30 minuten in de frisse lucht maken je hoofd leeg, bevochtigen de slijmvliezen en verminderen stress. Wie regelmatig buiten in beweging is, versterkt zijn immuunsysteem, tankt vitamine D en stimuleert de stofwisseling.

  1. Vitaminerijk eten met wintergroente

Juist in de winter is het voor een goed functionerend immuunsysteem belangrijk dat het optimaal van voedingsstoffen wordt voorzien. De keuze in seizoensgroente is niet zo groot als in de zomer, maar verschillende koolsoorten, rode biet, wortelen, prei, selderie, witlof en venkel zijn rijk aan vitamines en lekker. Voor tussendoor en onderweg kunnen er smoothies van worden getoverd.

Drie flessen smoothies en fruit
Citrusvruchten geven ons een extra dosis vitaminen in de winter.
  1. Voldoende drinken beschermt tegen droge slijmvliezen

Het gevoel van dorst is in de winter minder sterk dan in de zomer, omdat we minder zweten. Maar de huid en de slijmvliezen van mond, neus en ogen drogen door de verwarmingslucht wel uit. Het probleem daarbij: het neusslijmvlies moet goed bevochtigd zijn om het binnendringen van verkoudheidsvirussen in het lichaam te verhinderen. Twee liter vloeistof per dag is ideaal. Wie thee drinkt, verwarmt zichzelf uitwendig en inwendig.

  1. Meer slaap voor meer kracht

Korte dagen, lange nachten. Onze inwendige klok slaagt er niet altijd in, zich op het ritme in te stellen. Daarom zijn we in de winter overdag vaker moe of kost het ons moeite om aan de dag te beginnen. De slaapbehoefte is gewoon groter. Om ons immuunsysteem te versterken wordt geadviseerd in de winter elke nacht een half tot een heel uur langer te slapen dan in de zomer.

Schrijf een reactie

* Deze velden zijn verplicht