Krachtig tegen vet: milieuvriendelijk schoonmaken met soda

Het ecologische schoonmaakmiddel soda bestaat uit fijn wit poeder, dat als een bergje op tafel ligt.

Of het nu gaat om aangekoekte pannen, vetvlekken op kleding of vuile vloeren: soda is een echte alleskunner als het om schoonmaken gaat en mag daarom in geen enkele schoonmaakkast ontbreken. De milieuvriendelijke ‚wassoda‘ lost bij correct gebruik diverse vuilproblemen in het huishouden op.

Wat is soda en hoe werkt het?

Zuivere soda is bij Waschbär als fijn, wit poeder verkrijgbaar in een 800 gram en 1500 gram verpakking. Chemisch gezien gaat het hier om natriumcarbonaat (Na2CO3), een zout dat tot de koolzuren behoort. Niet te verwarren met natriumwaterstofcarbonaat (NaHCO3)  dat we kennen als natron/baking soda. Gemengd met water vormt soda een sterk loog. Door de alkalische eigenschappen hebben logen een uitstekend vet- en eiwitoplossende werking. Soda is daarom ideaal om met weinig moeite vetvlekken of eiwithoudend vuil te verwijderen. Het bindt ook onaangename geurtjes. Het product wordt al eeuwenlang bij het schoonmaken gebruikt en is een beproefd huismiddeltje. Bij gebruik in de wasmachine wordt het afvalwater ontlast, omdat soda zure stoffen neutraliseert, zoals afbraakproducten van tenside die zich in wasmiddelen bevinden.  Soda is dus een goede keuze voor iedereeen die milieuvriendelijk wil schoonmaken en wassen.

In handomdraai een schone keuken – dankzij soda

Verbrande en aangekoekte potten en pannen worden met soda weer schoon. Zo werkt het: een eetlepel soda in een liter water laten oplossen door het mengsel in een pan kort aan de kook te brengen. Zo onstaat er een loog. Vervolgens de loog een paar minuten laten inwerken en dan het vuil met een spons verwijderen. Dit kan ook voor het schoonmaken van een bakplaat worden gebruikt. Doe de hete loog op de bakplaat, laat even inwerken en wrijf deze dan met een spons schoon.
Afzuigkappen, fornuizen en ovens evenals alle gladde oppervlakken, zoals ramen, kunnen op deze manier worden schoongemaakt. Na het gebruik van de loog altijd met schoon water afspoelen en met een doek droogwrijven.

Soda bij het wassen: laat niet alleen vetvlekken verdwijnen

Vet- en andere vlekken kunnen makkelijk uit textiel worden verwijderd als je een beetje soda toevoegt aan de laatste spoelgang. Soda laat de witte was weer stralen. Laat het textiel in de loog van soda weken en was het daarna gewoon in de wasmachine. Bij hardnekkige vlekken en geurtjes raden wij aan het textiel ook voor het wassen te laten inweken.

Overigens: in hard water zitten meer calciumionen die zich aan de textielvezels hechten. Daarom wordt door fabrikanten een hogere wasmiddeldosering voor hard water aanbevolen. Dit betekent echter dat een grotere hoeveelheid milieubelastende stoffen in het afvalwater terecht komen. Soda bindt zich aan calciumionen en maakt een hogere dosering overbodig. Dit is beter voor het milieu en bespaart geld.

Soda als afvoerreiniger – vrije leidingen zonder chemie

Wie kent het niet? Het water loopt niet meer goed weg en de afvoer stinkt. De oorzaak van een verstopte afvoer in de badkamer of keuken komt meestal door hardnekkige aanslag, zoals haren, vet en ander vuil, die in de sifon blijft zitten. In plaats van een agressieve, chemische afvoerreiniger te gebruiken, kunnen de leidingen ook met een mengsel van soda en azijn worden gereinigd. Doe daarvoor vier eetlepels soda in de afvoer en giet meteen een half kopje azijn eroverheen. De twee stoffen veroorzaken een chemische reactie in de afvoer, waarbij warmte en schuim ontstaat. Na drie minuten met veel heet water naspoelen. Om verstopte leidingen te voorkomen, kan bijvoorbeeld een afvoerzeef worden gebruikt.

Het tuin- en balkonseizoen kan schoon beginnen. Soda verwijdert groene aanslag.

Het alkalische middel laat de tegels in de tuin of op het balkon weer stralen. Veeg hiervoor eerst de tuin of het balkon met een bezem. Breng daarna hete loog op de groene tegels aan en laat minimaal twee uur inwerken. Verwijder vervolgens de groene aanslag met een schrobber en veel water.

Waar moet je bij het gebruik en bewaren van soda op letten?

Het huismiddel kan vanwege de vetoplossende eigenschappen irritatie van de huid veroorzaken. Wij raden daarom aan om bij het schoonmaken altijd handschoenen te dragen. Vooral de slijmvliezen zijn gevoelig voor de alkalische stof. Vermijd daarom het inademen van de dampen die bij het reinigen met loog vrijkomen!

Als je soda goed afgesloten, droog en gescheiden van voedsel bewaart, kun je er lang gebruik van maken.

Voor deze oppervlakken kun je beter geen soda gebruiken

Soda tast de gevoelige structuren van marmer, graniet, hout, linoleum of aluminium aan. Voor het reinigen van deze oppervlakken adviseren wij een special reinigingsmiddel te gebruiken.

Hetzelfde geldt voor dierlijke vezels, zoals wol en zijde of andere gevoelige textielvezels. Aangezien soda de structuur laat opzwellen is het in dit geval ook beter om voor deze stoffen een speciaal wasmiddel te gebruiken.

Samengevat:
Soda is een beproefd huismiddel tegen vet, vuil en onaangename geurtjes. Het schoonmaakmiddel heeft vele toepassingsgebieden, zoals in de keuken, badkamer, bij het wassen of in de tuin. Als je waarde hecht aan milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, dan heb je maar paar producten nodig. Naast soda mogen citroenzuur, natron/baking soda en Weense kalk niet in jouw schoonmaakkast ontbreken. Je kunt ze ook opbergen in de handige Waschbär kist. Zo heb je alles direct bij de hand om op een milieuvriendelijke manier de strijd tegen vuil aan te gaan.

Schrijf een reactie

* Deze velden zijn verplicht