Do it yourself: vogelvoer maken

In de boom hangt een kom met vogelzaad in vet

Voor veel mensen is vogels voeren in de winter een jaarlijks terugkerend ritueel. De vogels nemen het extra voedsel graag aan, want bij ijs en sneeuw zijn de natuurlijke voedselbronnen vaak meerdere dagen onbereikbaar of slechts beperkt beschikbaar. Een voederstation ondersteunt het voortbestaan van de inheemse vogels. Tegelijkertijd biedt het een ideale gelegenheid om de vogels van dichtbij te observeren.

Niet alle vogelvoer is hetzelfde: belangrijk is wat erin zit

Er is een ruime keuze aan kant-en-klaar vogelvoer, maar het is helaas erg moeilijk om te controleren wat erin zit. Mengsels met zaden van de ambrosia moeten beslist vermeden worden. De pollen van de ambrosia kunnen ernstige hooikoortsklachen veroorzaken. Daarnaast kan het ook in contact met de huid allergieën veroorzaken. Voor mezenbollen en dergelijke worden vaak dierlijke vetten van lage kwaliteit gebruikt.

Als je precies wilt weten wat erin zit en waar de heerlijke ingrediënten zoals spelt, haver, gierst, tarwe, lijnzaad, zonnebloempitten, rozijnen, pinda’s en vetten vandaan komen, dan kun je het vogelvoer beter zelf maken. Door gebruik te maken van bio-kokosvet samen met granen en vlokken uit gecontroleerd biologische teelt ontstaat er een vegane variant geheel vrij van synthetische toevoegingen, smaak- en kleurstoffen en rijk aan gezonde vetten.

Vogelvoer: wie eet wat?

  • Mezen, spechten en boomklevers zijn alleseters en genieten zowel van harde granen als van zachte vlokken.
  • Graaneters zoals vinken, mussen, sijzen en goudvinken zijn dol op mixen met zonnebloempitten en andere grove granen.
  • Merels, spreeuwen, roodborstjes en winterkoninkjes geven de voorkeur aan zacht voer zoals havermout, maanzaad, zemelen en rozijnen.

Vele vogels (bijv. mezen) die het hele jaar door insecten en wormen eten, schakelen in de winter over op vegetarisch voedsel.

Instructies voor zelfgemaakt vogelvoer met bio-kokosvet

Hier kun je de instructies voor zelfgemaakt vogelvoer als PDF downloaden.

Dit heb je nodig

  • 500 g kokosvet
  • 500 g gemengde granen, zaden, vlokken enz.
  • kleine takjes
  • lint
  • vormen (soepkom, kopje, kleine terracotta potjes of een gekochte vogelvoederplaats zoals de leuke bungee-jumper)

Vogelvoer maken: zo werkt het

  1. Het biologische kokosvet is erg zacht en kan op kamertemperatuur zonder te verwarmen met de granen, zaden en vlokken worden gemengd. Doe hiervoor het kokosvet in een grote kom en strooi hier geleidelijk aan de granen, zaden en vlokken bij.
  2. Kneed het voer met het kokosvet tot er een stevige massa ontstaat. Het mengsel is niet direct vormbaar, omdat het vet vloeibaar wordt als het in contact komt met de handen.
  3. Voor een voederstation van oud servies giet je het mengsel in de soepkom, kopjes of schaaltje. Plaats een takje in het mengsel, zodat de vogels erop kunnen zitten. Zet de vorm vervolgens in de koelkast om uit te harden.

Wil je een vetbol vormen, zet dan de massa na het mengen eerst ongeveer twee uur in de koelkast. Laat de massa dan ongeveer een uur op kamertemperatuur staan en vorm vervolgens de vetbollen. Je kunt de vetbol in een vetbolhouder plaatsen of steek een takje door de bol waaraan dan een touw kan worden vastgemaakt om in de boom te hangen. Laat de vetbollen vervolgens weer voor een uur in de koelkast uitharden.

Op de ene helft zie je een kind dat de bungeejumper vult en op de andere een vetmassa met vogelzaad
Als je niet wilt kneden (rechts), kun je het kokosvet ook opwarmen. Echter duurt het dan langer totdat het mengsel is uitgehard.

Handige tips voor vogelvoer en voederstations

  • Vogels keren steeds weer terug naar hun voederplaats en vertrouwen op deze voedselbron. Als je een voederstation hebt ingericht, zorg er dan voor dat er altijd voedsel aanwezig is.
  • Wie niet het hele jaar door wil voeren, moet pas stoppen met voedsel neerleggen of ophangen als in het voorjaar geen koude temperaturen meer worden verwacht. Voor vroeg arriverende trekvogels zijn voederplaatsen vaak zeer belangrijk.
  • Kies voor een droge plek, zodat het voedsel niet kan gaan schimmelen.
  • Plaats voederstations op plaatsen waar ze voor katten onbereikbaar of moeilijk te bereiken zijn.
  • Gebruik geen plastic netjes, omdat de pootjes van de vogels in het net verstrikt kunnen raken. Daarnaast kan het plastic door de wind in de natuur worden geblazen. Je kunt natuurlijk ook zelf een houder voor een vetbol van tuintouw of pakketsnoer knopen. De instructie vind je hier.

 

De verschillende eetgelegenheden voor vogels hangen in de boom.
Bekers gevuld met voer, de leuke bungee-jumper en zelfgemaakte mezenbollen zorgen dat de vogels in de winter genoeg voedsel hebben.

 

Schrijf een reactie

* Deze velden zijn verplicht