Do it yourself: Wasmiddel maken van kastanjes

Kastanjewasmiddel, gebruiksklaar

De natuur bezit vele schatten en het is altijd spannend om lang vergeten kennis te herontdekken. Dat geldt niet alleen voor eetbaar ‘onkruid’ zoals zevenblad & co, maar ook voor andere planten, noten en wortels, die op een ecologische en duurzame manier een hulp in het huishouden kunnen zijn! Wist jij bijvoorbeeld dat je van wilde- of paardenkastanjes wasmiddel kunt maken? Ik niet! Maar die kleine bruine bolletjes zijn niet alleen geschikt als herfstdecoratie of om mee te knutselen, want ze bevatten namelijk saponine (Lat. ‘sapo’ = zeep). Dit zijn secundaire plantaardige stoffen die in het water oplossen en bij het schudden schuim vormen. Bovendien werken ze vetoplossend. Dus als je kastanjes in water laat weken, krijg je een geweldig zeepsop, waarmee de was vlekkeloos schoon wordt.

Lokale paardenkastanje in plaats van geïmporteerde wasnoot

In tegenstelling tot wasmiddel op basis van paardenkastanjes kennen we al wel de traditioneel in India gebruikte wasnoten (beide behoren overigens tot het geslacht van de ‘zeepbomen’). Het gebruik van de noten maakt de was schoon zonder chemische toevoegingen. Wie echter kastanjes als basis voor zijn wasmiddel gebruikt, kan het zonder de ingevoerde noten stellen zonder aan zuiverheid in te boeten. Het gratis alternatief vlak voor onze deur vergt slechts een beetje tijd, namelijk kastanjes verzamelen en wasmiddel bereiden.

Zo maak je kastanjewasmiddel:

Vijf kastanjes zijn genoeg voor één lading wasgoed. Mijn tip: maak in de herfst een mooie wandeling onder de kastanjebomen en verzamel daarbij een gratis jaarvoorraad wasmiddel. Het is de moeite waard!

5 kastanjes voor één lading wasgoed, kleingemaakt met een notenkraker
De notenkraker bewijst goede diensten: de kastanjes kunnen makkelijk worden geopend en de schil laat los.

1. Kastanjes klein maken

Dat kan op verschillende manieren:

  • doe de kastanjes in een zakje of theedoek en sla erop met een hamer.
  • gebruik een zeer goede, scherpe en krachtige blender
  • mijn favoriete methode: kraak de kastanjes met een notenkraker en hak ze evt. fijn met een mes

 

Bij de witte was is het raadzaam de donkere schil vooraf te verwijderen. Daarom hou ik van de notenkraker-methode – grote delen van de schil komen vanzelf los, vooral als de kastanjes al wat ouder zijn.

2. “Kastanjethee” laten trekken

Doe de fijngehakte kastanjes in een glazen pot (met schroefdeksel) en giet er 200-250 ml kokend water overheen. Hoe fijner het haksel is, hoe sneller het loog wordt gevormd. Laat het geheel ten minste een half uur (voor zeer fijn haksel) of twee uur (voor grove stukken), maar bij voorkeur een hele nacht trekken.

Fijngehakte kastanjes in een glazen pot
Een markering op de glazen pot geeft de benodigde hoeveelheid water aan en bespaart je opnieuw afmeten.

3. Kastanjewasmiddel met een geur naar keuze

Aan het uiteindelijke wasmiddel kunnen een paar druppels etherische olie (zoals lavendel of sinaasappel) worden toegevoegd en is in de koelkast tot een week houdbaar. Het wordt net als een gewoon vloeibaar wasmiddel gebruikt, de oplossing wordt door een zeef in het wasmiddelbakje gegoten. De overgebleven kastanjeresten kunnen vervolgens voor een tweede keer worden geweekt of worden gecomposteerd.

De tijdsfactor

Dit is waarschijnlijk het enige ‘nadeel’ van het kastanjewasmiddel: je moet de wasbeurten beter plannen en kunt dus niet spontaan een wasje doen. Na een jaar ‘kastanjewassen’ kan ik zeggen, dat dit mij niet stoort of ook maar enigszins beïnvloedt. Integendeel, ik vind de vertraagde productie van het wasmiddel juist erg ontspannend. En ik ben nog nooit in tijdnood gekomen.

Zelfgemaakt kastanjewasmiddel in een glazen pot.
Het kastanjewasmiddel ruikt neutraal, maar kan worden gevarieerd met etherische oliën.

Conclusie: kastanjewasmiddel is gratis, regionaal, milieuvriendelijk, puur plantaardig en bovendien zeer effectief. Als je de restjes composteert ontstaat er nauwelijks  afval. Ik vind de was zelfs schoner en zachter dan met conventionele wasmiddelen. Wasverzachter is met dit wasmiddel dus volstrekt overbodig.

Schrijf een reactie

* Deze velden zijn verplicht