Cadeaus duurzaam inpakken: ideeën en tips

Veel kleurrijk ingepakte cadeaus liggen op een houten tafel.

Met verjaardagen, maar vooral ook na Sinterklaas en Kerst wordt meestal pas na het uitpakken van de cadeautjes, door een blik in de papiercontainer, duidelijk hoeveel inpakpapier er doorheen is gegaan. Daardoor rijst de vraag: wat kunnen we daaraan doen? Welke ideeën zijn er om cadeaus duurzaam in te pakken? En hoe scheid je het inpakmateriaal correct? Wij hebben de antwoorden op deze vragen hier voor je verzameld, met aanvullend verschillende instructies voor het maken van net iets andere en duurzame verpakkingen.

Waarom cadeaus duurzaam inpakken?

Cadeautjes geven is leuk en maakt mensen blij. De vreugde begint al bij de spanning door het ingepakte pakje. Wat zou er in zitten? Wat gegeven wordt, dient een verrassing te blijven, maar cadeauverpakkingen zorgen voor veel afval. Bovendien is het nut maar van korte duur. Daarna belanden inpakpapier, plasticfolie en strikken rechtstreeks bij het vuilnis, in het beste geval goed gescheiden. Daarom is het goed voor het inpakken van cadeaus milieuvriendelijk papier of andere alternatieven, zoals stof, te gebruiken. Met creatieve verpakkingsideeën bescherm je niet alleen het milieu – je bespaart er ook geld mee.

Cadeaus duurzaam inpakken: Tips en ideeën

Inpakpapier hergebruiken

Een duurzame en eenvoudige oplossing is het hergebruiken van inpakpapier. Pak je cadeau de volgende keer iets voorzichtiger uit om het papier niet te veel te beschadigen en bewaar het. Op deze manier kun je het papier inclusief lintjes gewoon nogmaals gebruiken. Geef ook anderen de gelegenheid inpakpapier opnieuw in te zetten en wees spaarzaam met plakband als je zelf cadeautjes inpakt.

Upcycling van inpakpapier

Elders in het Waschbär-magazine vind je een leuk idee voor upcycling van inpakpapier. Daar lees je hoe je onze Waschbär-verpakkingen en het meegeleverde vulpapier en touw kunt hergebruiken als verpakkingsmateriaal.

Waschbär-tip: Je kunt inpakpapier ook kleurrijk versieren door te stempelen met zelfgesneden aardappelstempels.

Twee aardappelstempels liggen voor een ingepakt cadeau dat met de stempels is versierd.
Met aardappelstempels kun je mooie vormen en patronen aanbrengen op inpakpapier.

Gerecycled papier met milieukeurmerk in plaats van conventioneel inpakpapier

Als je toch inpakpapier koopt, zoek dan zo mogelijk naar een milieukeurmerk en zorg ervoor dat het gerecycled papier is. De meest voorkomende keurmerken zijn FSC (Forest Stewardship Council) en Blauer Engel. Bij deze papiersoorten komt het papier uit duurzame bosbouw of is het gemaakt van gerecycled materiaal.

Maak een krat voor verpakkingsmateriaal

Elke keer als je iets cadeau krijgt, kun je het verpakkingsmateriaal in een kratje of doos doen. Hetzelfde geldt wanneer er in het dagelijks leven materiaal opduikt dat je kunt gebruiken om cadeaus in te pakken. Zo heb je alles op één plek binnen handbereik als het weer tijd is om iets in te pakken.

Geen plakband, geen probleem: dichtbinden of zelf knutsellijm maken

Wist je dat je gemakkelijk zelf je eigen knutsellijm kunt maken? Zo kun je besparen op conventionele lijm en plastic plakband of tape. Om het te maken heb je maar vier huishoudelijke ingrediënten nodig: Maïzena, azijn, zout en water. De handleiding voor knutsellijm vind je ook hier in het Waschbär-magazine.

Een andere mogelijkheid is het dichtbinden van cadeaus, helemaal zonder lijm of tape. Gebruik bij voorkeur restjes van andere cadeauverpakkingen of katoen, jute of gerecycled cadeaulint om het pakje te sluiten met een strik.

Oud papier, plastic of restafval? Cadeauverpakkingen correct weggooien

Is het toch niet gelukt om het cadeau zorgvuldig uit te pakken? Of is het inpakpapier vies geworden? Dan is er niets aan te doen: Het moet worden weggegooid. Om het milieu te helpen en overvolle vuilnisbakken te voorkomen, zijn er een paar dingen waar je op dient te letten:

  • Oud papier: Papier zonder glitter of plastic coatings horen bij het oud papier. Als je niet zeker weet of het papier gecoat is, kan je het scheuren en kijken of dit zonder problemen gaat. Als het gemakkelijk scheurt en vezelige randen heeft, kan het bij het oud papier worden weggegooid. Anders is het gecoat en hoort het bij het restafval. Je kunt ook gekleurde dozen en karton bij het oud papier weggooien. Je hoeft de resten van plakband of verpakkingstape niet te verwijderen. Deze worden er tijdens de recycling uitgefilterd.
  • Restafval: Gecoat inpakpapier hoort bij het restafval.
  • Plastic: Plastic materialen, zoals doorzichtige folie, horen bij het plastic afval.

Let op: sommige gemeentes hebben andere voorschriften met betrekking tot afvalscheiding. Je kunt hiervoor het beste je afvalverwerkingsbedrijf raadplegen. Algemene regels voor afvalscheiding lees je in de afvalwijzer op de website van milieu centraal.

Do it yourself: Knutselideeën voor milieuvriendelijke cadeauverpakkingen

Waarschijnlijk maakt slechts een klein aantal van de ontvangers hun cadeaus zo zorgvuldig open dat zij het inpakpapier opnieuw kunnen gebruiken. Daarom hebben we alternatieven voor conventioneel inpakpapier verzameld. Hier vind je knutselideeën voor een duurzame verpakking.

Krantenpapier, papieren tasjes, kleurrijke pagina’s uit tijdschriften en magazines

Wat hebben al deze papiersoorten met elkaar gemeen? Inderdaad, ze zijn gemaakt van papier, gemakkelijk te vouwen, vaak kleurrijk bedrukt en in elk huishouden te vinden. Bewaar in de toekomst een paar oude kranten, magazines, tijdschriften en papieren tasjes en gebruik ze als verpakkingsmateriaal. Kranten zijn voor veel cadeaus groot genoeg. Met een mooi lint en een gedroogde bloem ziet het cadeau er in een handomdraai mooi en origineel uit. Je kunt pagina’s uit tijdschriften gebruiken voor kleine cadeautjes. Of je kan verschillende pagina’s aan elkaar plakken en hiermee grotere cadeaus inpakken. (Onbedrukte) papieren zakken zijn ook geschikt voor cadeaus. Knip simpelweg de handvatten eraf.

Bijzonder papier, zoals strips, stadsplattegronden of bladmuziek die je niet meer nodig hebt, kun je ook prachtig gebruiken als cadeauverpakking.

Opvulpapier van schoenen en kleding als inpakpapier

Veel postorderbedrijven verzenden hun goederen bovendien met dun opvul- of vloeipapier. Dit is uitstekend geschikt voor cadeaus. Het heeft vaak een mooie kleur en geeft je cadeau een chique uitstraling door het fijne materiaal.

Cadeaus inpakken met mooie theedoeken of kussenslopen

Soms heb je gewoon te veel linnengoed. Heb je er ooit aan gedacht om dat als cadeauverpakking te gebruiken? Natuurlijk moet je hiervoor geen handdoek met jamvlekken gebruiken, maar een ongebruikt exemplaar of een exemplaar in goede staat is uitstekend geschikt als verpakking (en van zichzelf al een cadeau). Je kunt ook hier een lintje gebruiken om het vast te maken. Of wat dacht je van bijenwasdoek?

Cadeaus inpakken met een Furoshiki verpakkingsdoek

De Furoshiki verpakkingsdoek is een vierkante doek die vooral in Japan als traditionele verpakking wordt gebruikt. De doek kan daarna voor vele doeleinden worden gebruikt. Je kunt doeken naar keuze gebruiken, maar bij voorkeur in een vierkant formaat. Aangezien er zeer veel verschillende knooptechnieken zijn, beschrijven wij hier een eenvoudige variant: de Otsukai-tsutsumi vouwtechniek.

  1. Spreid het doek voor je uit met één van de punten naar je toe (zodat je een ruitvorm voor je ziet). Dit maakt het makkelijker om de zijkanten te vouwen tijdens de volgende stappen.
  2. Leg het cadeau in het midden van de doek. De hoeken van het cadeau zijn niet naar jou toe gericht, maar naar de zijkanten van het doek.
  3. Vouw nu de onderste hoek over het cadeau, zodat deze volledig bedekt is. De hoek mag echter niet te ver uitsteken, maar net iets over het voorwerp heen.
  4. Vouw vervolgens de tegenoverliggende hoek volledig over het voorwerp. De hoek moet er nu overheen hangen en in het midden een rechthoek vormen. Dit zorgt voor de nodige houvast.
  5. Neem nu de twee zijdelingse vrije hoeken in handen en knoop ze in het midden bovenop tweemaal (in tegengestelde richting) vast.
  6. De laatste vrije punt kun je onder het cadeau vouwen, of als de stoflap veel groter is dan het cadeau, zelfs zover doorvouwen dat het nog een keer onder de knoop doorgetrokken kan worden.
Twee handen wikkelen een geschenk duurzaam in met een Furoshiko geschenkdoek.
Mooie doeken zijn prachtig verpakkingsmateriaal en kunnen nadien hergebruikt worden.

Als je meer vouwtechnieken wilt leren, kijk dan eens op de website van het Japanse Ministerie van Milieu. Daar vind je een uitgebreid overzicht van verschillende vouwtechnieken.

Geef wc-rollen een nieuw leven: Cadeauverpakking voor kleine voorwerpen

Als je thuis een keer geen alternatief verpakkingsmateriaal hebt, vind je dit vast in je badkamer of wc: een leeg wc-rolletje. Deze hoeven niet per se bij het oud papier te belanden, omdat ze een ideale verpakking zijn voor kleinere cadeautjes. Volg de onderstaande stappen en in een handomdraai heeft je cadeautje een milieuvriendelijke verpakking.

  1. Eventueel kun je de wc-rol van tevoren versieren. Of dit nu met stiften, washiplakband of ander kleurrijk papier is. Maar zelfs onbewerkt ziet de alternatieve verpakking er zeer mooi uit.
  2. Als je de voorkeur geeft aan een wat plattere verpakking, druk de rol dan samen. Anders kan je de rol in zijn ronde vorm laten.
  3. Vouw de buitenste randen van de rol aan één kant naar binnen, zodat beide kanten elkaar overlappen.
  4. Vul het doosje met het kleine cadeautje.
  5. Vouw vervolgens de uiteinden van de andere kant naar binnen. Ook hier moeten de kartonnen stukken elkaar overlappen.
  6. Om te voorkomen dat de uiteinden van de rol losraken, bind je een mooi cadeaulint rond de rol.
Een wc-rol is versierd en groen geverfd en dient als duurzame geschenkverpakking.
Verf een wc-rol en versier deze met bloemen en het ziet er meteen stijlvol uit.

Een glashelder voordeel: Glazen potten en flessen als verpakking

Je kunt prima oude jampotten of flessen gebruiken als cadeauverpakking. Een opgerold bankbiljet in een klein flesje wordt zo snel grappige flessenpost. Ook een bakmix is zeer geschikt om weg te geven in een glazen potje. Het is praktisch en ziet er tegelijkertijd heel mooi uit. Gebruik zo nodig een trechter om de gewenste ingrediënten in de fles te gieten.

Upcycling: Lege blikjes als cadeauverpakking

Een ander idee voor een zero waste cadeauverpakking is een conservenblik met een lipje. Het hoogtepunt van deze verpakking is de openingsfunctie. Zodat de ontvanger het als een conservenblik kan openen, moet het blik oorspronkelijk aan de andere kant worden geopend. Dit is gemakkelijk te doen met een blikopener. Dus open de volgende keer een van je blikken aan de verkeerde kant en bewaar de bodem. Volg de volgende stappen om het blik als verpakking te gebruiken.

  1. Nadat je het blik aan de verkeerde kant hebt geopend, geleegd en schoongemaakt, is je creativiteit nodig: Versier de buitenkant van het blik met papier naar keuze en plak dit vast. Je kunt het deksel ook versieren, beplakken en erop schrijven.
  2. Vul het blik met je cadeau.
  3. Nu moet je de bodem vastlijmen. Als je thuis een lijmpistool hebt, breng je de lijm aan op de buitenranden van het blik en plaats je voorzichtig de bodem. Als alternatief kan je superlijm of een andere sterke lijm gebruiken.
  4. Zet het blik neer, leg er iets zwaars op en laat de lijm volledig drogen.

Als alternatief kun je de lege blikjes bekleden met een geschikte stof, die je op de juiste maat kan lijmen of naaien. Met deze methode kun je de bodem van het blik onaangeroerd laten. Je hebt het deksel van het blik ook niet per se nodig – bedek het cadeautje in het blik gewoon met wat vloeipapier of een stukje stof.

Met een beetje creatieve versiering kun je lege blikken prima gebruiken om je cadeaus op een originele manier in te pakken.© Waschbär

De kers op de taart voor duurzame cadeauverpakkingen

Versier je cadeauverpakking met een gedroogde bloem, een klein takje lavendel of de resten van een boeket. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar de ontvanger kan de versiering ook hergebruiken. Als bijzondere cadeaulabels kun je groeipapier of koud porselein gebruiken.

Zoals je ziet, zijn er veel alternatieven voor traditioneel inpakpapier en kun je met een beetje creativiteit cadeaus persoonlijk en duurzaam inpakken. Probeer onze ideeën eens uit en geef inpakmateriaal dat je al voorhanden hebt een tweede leven.

 

Schrijf een reactie

* Deze velden zijn verplicht