Bescherm wat je liefhebt

Do it yourself: Knutsellijm voor kinderen

Het potje met witte lijm staat op een tafel met gekleurd karton en andere knutselmaterialen.

Wie kleine kinderen heeft, weet dat een normale plakstift in korte tijd is opgebruikt. Maar knutselen is juist zo leuk, omdat er eindeloze mogelijkheden zijn om je fantasie uit te leven. Helaas is vaak niet alleen het lijmverbruik hoog, maar afhankelijk van het lijmproduct stinkt de hele zaak zo erg, dat je je zorgen kunt gaan maken of de hele knutselgroep er high van wordt. Dus heb ik naar een alternatief gezocht en dacht: Waarom maak je de lijm dan niet gewoon zelf? Als ik had geweten hoe ongelooflijk makkelijk het is, zou ik al lang geen plakstiften en lijmtubes meer hebben gekocht. Want met zelfgemaakt plaksel, weet je zeker wat er echt in zit. Je kunt de zelfgemaakte knutsellijm gewoon bewaren in glazen potjes met schroefdop. Een ander groot voordeel van deze natuurlijke lijm is dat je de kwast en de ondergrond gemakkelijk kunt schoonmaken met warm water. Ik ben er helemaal enthousiast over. Probeer het zelf eens en ik wens je veel plezier bij vele knutseluurtjes met je kinderen.

Instructie voor zelfgemaakte knutsellijm voor kinderen

De vier ingrediënten aardappelzetmeel, azijn, zout en water zijn klaar. ©Sabine D.

Vier ingrediënten, een lepel en een pan – meer heb je niet nodig om knutsellijm te maken.

Hier kun je de instructie voor knutsellijm als PDF downloaden.

Dit heb je nodig

  • 125 g zetmeel
  • 1 el azijn
  • 1 tl zout
  • 800 tot 1000 ml water

En zo maak je het

  1. Meng eerst alle ingrediënten met 800 ml water en breng dit mengsel al roerend aan de kook.
  2. Bij de eerste poging heb ik slechts 500 ml water gebruikt. Het resultaat was een vaste massa die niet als knutsellijm kon worden gebruikt. Maar de massa kan in dit geval zonder probleem weer worden verwarmd. Roer er vervolgens meer water door. Al roerend merk  je snel merken de massa de juiste consistentie heeft (vergelijkbaar met het koken van pudding).
  3. Vul de glazen potjes met de nog warme lijm en laat deze afkoelen. Daarna staat niets het knutselplezier meer in de weg.
In de pan zie je de witte massa, op de achtergrond de potten om te vullen. ©Sabine D.

Doe de knutsellijm in schone potjes met schroefdop en je kunt aan de slag.

Deel dit artikel met je vrienden

Fotocredits

  • ingrediënten-knutsellijm: ©Sabine D.
  • knutsellijm-in-potten-vullen: ©Sabine D.
  • zelfgemaakte-kinderlijm: ©Jessica B.

Sabine houdt de logistiek bij Waschbär in de gaten en weet altijd wat er in onze wareningang en bij het pakketten pakken te doen is. In haar vrije tijd komt haar creatieve multitalent tot uiting: naaien, knutselen, in de kleine groentetuin werken, koken en bakken zijn slecht een paar voorbeelden… Tussendoor gaat ze samen met haar kleine zoon op bezoek bij de koeien van een nabijgelegen boerderij en geniet het om in de natuur onderweg te zijn. Als het rustig is dan droomt ze graag van de groene heuvels, ruige kliffen en steencirkels in Ierland waar ze bijna drie jaar heeft gewoond.

VERGELIJKBARE ARTIKELEN

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.