Bescherm wat je liefhebt

Cosmetica zelf maken: DIY Bodyscrub en meer met koffiedik

Een cafetière, een fles olijfolie en een gemengde peeling staan naast elkaar.

Ik drink zelden koffie. Ik grijp meestal liever terug op mijn diverse theeverzameling. Maar als ik mezelf op een kopje trakteer, geniet ik van een bereidingswijze zonder afval: dankzij mijn een cafetière  kan ik het koffiedik hergebruiken, bijvoorbeeld als lichaamspeeling!

Bewaar het koffiedik op de juiste wijze

In principe geldt het volgende voor alle toepassingen: als je het koffiedik niet direct verwerkt, moet je het eerst laten drogen. Dit werkt het beste op een bord of bakplaat. Doe het koffiedik vervolgens in een luchtdichte pot tot het moment van gebruik.

Recept voor DIY bodyscrub van koffiedik

Ingrediënten

  • 2 el koffiedik
  • 1 el olie naar keuze, bijv. olijfolie of kokosolie

Bereiding en toepassing

Meng het koffiedik met de olie. Breng het onder de douche in cirkelvormige bewegingen op de huid aan. De koffie scrubt zachtjes, terwijl de olie voor een extra voedend effect zorgt. Extraatje: bij regelmatig gebruik kan de scrub zelfs cellulitis bestrijden. De cafeïne zou een huidverstevigend effect hebben en de bloedcirculatie zou ook verbeteren.

In het schaaltje zit koffiedik vermengd met olie. ®Jessica B.

De scrub is super snel gemaakt en kan meteen worden gebruikt.

Overigens – maak je geen zorgen over een verstopte afvoer! In plaats van de afvoer te blokkeren, zorgt het koffiedik ook voor een zachte reiniging van je douche. Dat komt omdat de koffie wordt afgespoeld met een grote hoeveelheid water. Dus niets staat deze zelfgemaakte wellness behandeling in de weg.

Tip: Je kunt ook suiker gebruiken in plaats van koffiedik. De iets grovere rietsuiker vind ik daarvoor heel aangenaam. Maar ik hou toch het meest van de variant met koffie, enerzijds vanwege het zero waste-idee en anderzijds vanwege de heerlijke geur.

Meer ideeën voor het gebruik van koffiedik

Mest: Planten zijn blij met ingrediënten als stikstof, kalium en fosfor. Meng het koffiedik met aarde, en breng het ofwel wekelijks aan in kleine hoeveelheden in de bovenste laag van de grond, ofwel bij voorkeur tijdens het verpotten.

Schuurmiddel: Net zoals peeling dode huidcellen verwijdert, is koffiedik ook prima geschikt om hardnekkig vuil los te maken. Geef bijvoorbeeld pannen een schuurbeurt met koffiedik, of zet een vaas met heet water en wat koffiedik in de week.

Geurbestrijder: Strooi het ’s nachts in je favoriete schoenen of in een klein schaaltje in de koelkast; het koffiedik bindt onaangename geuren.

 

Ken je nog andere toepassingen van koffiedik? Laat gerust een reactie achter met je persoonlijke tips.

 

Verdere recepten voor DIY cosmetica:

Vaste handcrème

Bruisballen & badbommen

Vaste parfum

Deodorant

Haarkuur met aloë vera

Douchegel

Badzout

Tandverzorgingsproducten 

Deel dit artikel met je vrienden

Fotocredits

  • zelfgemaakte-bodyscrub: ®Jessica B.
  • zero-waste-bodyscrub-koffiedik: ©Jessica B.

Bij de media-designerin Jessica draait het allemaal om duurzaamheid met plezier. Als ze niet bezig is met Zero Waste of van de natuur in Freiburg geniet, vind je haar waarschijnlijk in haar kleine keuken. Daar maakt ze onder toezicht van haar kat Shadow vegane lekkernijen waar zich regelmatig vrienden en collega`s op kunnen verheugen.

VERGELIJKBARE ARTIKELEN

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.