Citroenzuur: eco-reinigingsmiddel tegen kalk

Citroenen hebben geel vruchtvlees, maar het citroenzuur in poedervorm is wit.

Of het nu het koffiezetapparaat, de gootsteen of douche is – overal waar water is, onstaat kalkaanslag. Een eenvoudig huishoudmiddel tegen kalk is citroenzuur. Zelfs in grootmoeders tijd werd dit natuurlijke schoonmaakmiddel al gebruikt. Geen wonder! Het is goedkoop en veelzijdig. Citroenzuur verwijdert namelijk niet alleen kalkaanslag, maar kan ook worden gebruikt voor de was.

Wat is citroenzuur?

Citroenzuur is een kleurloze, in water oplosbare, organische verbinding die tot de carbonzuren behoort en de chemische structuurformule C6H8O7 heeft. Het dankt zijn naam aan de apotheker en scheikundige Carl Wilhelm Scheele, die in 1784 voor het eerst fruitzuur uit citroensap isoleerde. Citroenzuur is echter ook een natuurlijk bestanddeel van vele andere fruitsoorten, zoals appels en bessen en komt ook voor in naaldhout en paddenstoelen. Tegenwoordig wordt het op grote schaal industrieel verkregen door middel van een fermentatieproces – meestal op basis van suikerbieten. Voor huishoudelijk gebruik is citroenzuur verkrijgbaar in poeder- en in vloeibare vorm. Het poeder is zuinig in gebruik en niet duur. Met 30-50 g citroenzuur opgelost in één liter water onstaat een oplossing, die in een fles kan worden gedaan en zo goed kan worden bewaard.

Ontkalken met een natuurlijke zuuroplossing

Kalkaanslag op tegels, kranen en badkuipen kunnen met een oplossing van water en citroenzuur gemakkelijk worden verwijderd. Bevochtig de doek met de oplossing en wrijf daarmee over het oppervlak. Na het schoonmaken, het oppervlak afnemen met schoon water.

Verkalkte douchekoppen of de straalregelaar van de kraan losschroeven. Leg deze direct in de zuuroplossing om te ontkalken. Na het inwerken onder stromend water houden om de resten van de zuuroplossing weg te spoelen.

Overigens: citroenzuur is de betere keuze in de strijd tegen kalkaanslag dan azijn. Azijnzuur is zeer agressief en kan bijvoorbeeld bij het ontkalken rubberen afdichtingen aantasten. De bijtende geur is ook niet naar ieders smaak.

Sprankelend schoon sanitair: citroenzuur als WC-reiniger

Het ecologische schoonmaakmiddel is een uitstekende WC-reiniger en verwijdert urinesteen. Doe hiervoor drie eetlepels citroenzuur in de toiletpot en laat dit circa drie uur inwerken. Daarna met de borstel schrobben en dan doortrekken – klaar. Het eco-reinigingsmiddel is geschikt als uitstekende toiletreiniger en urineaanslagverwijderaar.

Citroenzuur bij het wassen

Citroenzuur is ook nuttig bij de was. Het verwijdert de gele vlekken uit witte shirts die vaak door het zweten ontstaan. Behandel vlekken met de citroenzuuroplossing en laat dit inwerken. Daarna kun je het kledingstuk gewoon wassen. Hetzelfde geldt voor vervuiling op de kraag van een overhemd.

Waar je bij het gebruik op moet letten

Zoals de naam al zegt, is citroenzuur een zuur en kan daardoor voor huidirritaties zorgen. Daarom raden wij aan om bij het schoonmaken rubberen handschoenen te dragen en het buiten het bereik van de ogen te houden. Materialen zoals emaille of marmer mogen niet met het zuur worden behandeld, omdat dit de oppervlakken kan aantasten en beschadigen.

Met citroenzuur in levensmiddelkwaliteit geef je een friszure smaak aan limonade en andere zomerse dranken. Het kan ook als natuurlijk conserveermiddel in siroop, jam en gelei worden gebruikt.

Samengevat:
Citroenzuur is de ideale bondgenoot tegen kalkaanslag en bij Waschbär Eco-Shop in levensmiddelkwaliteit te koop en kan dus ook als conserveermiddel worden gebruikt. Berg het samen met soda, natron/baking soda en Weense kalk op in de handige Waschbär kist. Zo heb je alles direct bij de hand om op een milieuvriendelijke manier de strijd tegen vuil aan te gaan.

Schrijf een reactie

* Deze velden zijn verplicht