Zelfgemaakt: Dadelmarsepein

Dadelmarsepein ligt met op het aanrecht met de ingrediënten.

In de tijd rond advent wordt er veel gebakken.  In het koude seizoen met name stevige en zoete gerechten, omdat ze van binnenuit verwarmen. Wij hebben altijd al vier tot vijf weken voor Kerstmis stollen met marsepeinvulling. Helaas bevat de gebruikelijke, gekochte marsepein – naast andere toevoegingen – heel veel geraffineerde suiker. Omdat we marsepein lekker vinden en die er bij ons tijdens de advent echt bijhoort, hebben we als alternatief dit eenvoudige recept voor het maken van dadelmarsepein geprobeerd.

Dadels en amandelen – kleine energiebommetjes

De zelfgemaakte dadelmarsepein is zonder twijfel zeer voedzaam. Toch bevat hij als zoete snoeperij aanzienlijk meer mineralen, vitamines en vezels dan andere (kerst)zoetigheid. Dadels bevatten veel mineralen, zoals bijvoorbeeld selenium en magnesium. Bovendien bevatten ze vitamine B, vitamine C en veel vezels. Ook amandelen zijn kleine energiebommetjes en bevatten veel plantaardig eiwit, vezels en vitamine B, maar ook selenium, zink en calcium.

Waarom je beter voor bio-amandelen kunt kiezen

De teelt van amandelen is vanuit ecologisch standpunt problematisch. Er wordt veel water verbruikt, dat dringend nodig is op andere locaties. Conventionele producten worden bovendien behandeld met pesticiden en begast om ongedierte te bestrijden. De in feite gezonde amandel wordt zo al snel een chemiebom. Je kunt er bij het kopen bijvoorbeeld op letten dat er bio-amandelen uit eerlijke teelt in je winkelwagentje belanden – indien mogelijk uit Europa. Dit hebben we tot ons persoonlijke motto gemaakt: liever wat minder eten, maar dan wel hoogwaardige producten kopen.

Recept voor zelfgemaakte dadelmarsepein

Hier kun je het recept voor zelfgemaakte dadelmarsepein als pdf downloaden.

Ingrediënten en benodigdheden

  • 90 g bio-amandelen met vliesje
  • 60 g gedroogde bio-dadels
  • mixer

Bereiding

  1. Amandelen blancheren: daarvoor de amandelen 2-4 minuten koken in water, water afgieten en de amandelen met koud water laten schrikken.
  2. Vliesje van de amandelen halen: nu kun je met een lichte druk makkelijk het vliesje van de amandelen halen. De amandelen een paar minuten laten afkoelen en drogen.
  3. Geblancheerde amandelen en dadels in een mixer zo fijn mogelijk pureren, tot er een homogene massa is ontstaan. Als de massa te droog is, er nog 1-2 dadels aan toevoegen. In het begin is de massa wat korrelig. Maar zodra je het kort doorkneedt en samendrukt, verandert het geheel in een mooi, smeuïg deeg.
  4. Je kunt het direct gebruiken of in een gesloten bakje in de koelkast bewaren. Hoe lang de marsepein goed blijft, hebben we nog niet kunnen testen. Omdat hij zo lekker is, verwerken we hem altijd vers.
Uit deze kruimelige massa ontstaat het dadelmarsepein.

Tips

  • De zo gemaakte dadelmarsepein kun je net zo gebruiken als gewone marsepein, dus in stollen, koek, marsepeinbrood en als vulling in dadels.
  • Hoe krachtiger de mixer is, hoe fijner de dadelmarsepein wordt.
  • Voor een subtiel smaakaccent kun je er nog wat rozenwater aan toevoegen.
  • In plaats van losse dadels kun je ook dadelpuree gebruiken. Doe in het begin iets minder dan 60 g in de blender en werk dan langzaam in de richting van de juiste consistentie.
  • Voor Pasen maken wij graag paaseieren van dadelmarsepein. Vorm daarvoor eenvoudig kleine eitjes van dadelmarsepein en rol die door kaneel.

 

Wij zijn dol op ons zelfgemaakte dadelmarsepein, want wij vinden hem echt lekkerder smaken dan gewone marsepein. Bovendien weten we wat erin zit, en besparen we afval.

 

Schrijf een reactie

* Deze velden zijn verplicht