Bescherm wat je liefhebt

Cosmetica uit de keuken: DIY deodorant

Crème deodorant in een glazen potje met een geel strikje, ernaast een gele roos en citroenmelisseblaadjes

Ben jij je er ooit van bewust geweest hoeveel schoonheids- en verzorgingsproducten je dagelijks gebruikt? Vooral als vrouw heb je soms een hele verzameling potjes, tubes en flacons. Vaak levert dit op de lange termijn een aanzienlijke hoeveelheid vermijdbaar (plastic) afval op. Hier kunnen we iets aan doen. Natuurlijk kan iedereen eerst zijn badkamerkast uitmesten en zich bij elke crème, elke emulsie of lotion afvragen: Heb ik dit echt nodig? Vaak is het antwoord: nee, het kan ook zonder. Maar soms is het antwoord volmondig „ja!“. Afhankelijk van hoeveel verzorging jij je lichaam wilt of moet geven, kun je gewoon niet zonder bepaalde producten.

Maar zelfs met de essentiële cosmetica kan het vaak milieuvriendelijker, bijvoorbeeld door navulverpakkingen of door zelfgemaakte producten. Met maar een paar ingrediënten uit de keuken kunnen we zelf tandpasta, shampoo en dergelijke maken – zonder chemicaliën en vooral kostenbesparend.

In onze serie „Cosmetica uit de keuken“ delen wij regelmatig ideeën en recepten. Laat je inspireren!

Cosmetica uit de keuken – zelf deodorant maken

Als het om deodorant gaat, denk ik automatisch terug aan de meisjeskleedkamer na de gym vroeger. De bezwete gezichten verdwenen als het ware achter een wolk van zoetige deodorant die royaal het hele lichaam omhulden. Dat was toen ook al niet mijn ding. Als dan enkele jaren later de discussie over aluminium begon, voelde ik me bevestigd in het feit dat de inhoud van zo’n spuitbus voor mijn huid niet ideaal is.

Bovenaanzicht van een geopende glazen potje met crème-deodorant, op de achtergrond een gele roos ©Jessica B.

Een klein potje crème-deodorant gaat gemakkelijk enkele maanden mee.

Crème-deo: natuurlijk effectief

Deodorant volledig weglaten was voor mij ook geen optie, dus ging ik op zoek naar alternatieven. Na heel veel testen ontdekte ik toevallig crème-deo’s en vond daarmee de (niet alleen) voor mij perfecte oplossing. Het maakt niet uit hoe actief ik ben, hoe warm het buiten is en hoe lang ik onderweg ben – mijn deo doet wat hij moet doen.

Dat betekent overigens niet, dat ik helemaal niet zweet. Zweten is een natuurlijke lichaamsreactie en reguleert de temperatuur, dus dat wil ik ook niet tegenhouden. Ik wil me veel liever fris voelen en ook zo ruiken. Dat lukt met deze crème-deo.

Zelf gemaakt met slechts drie ingrediënten

Een ander belangrijk pluspunt voor mij is het zero-waste-aspect. Ik heb maar drie ingrediënten nodig die ik regelmatig in een verpakkingsvrije winkel koop, omdat ik die toch altijd nodig heb: kokosolie, natron/baking soda en maïzena. De ingrediënten hebben een antibacteriële werking en zorgen ervoor dat er geen onaangename geurtjes worden gevormd. Die ontstaan wanneer het zweet door bacteriën wordt afgebroken. Bovendien duurt het maken van de deo maar een paar minuten. Probeer het eens!

In een bord wordt de crème deodorant gemengd, ernaast staat een flesje met etherische olie ©Jessica B.

Citroen, sinaasappel, roos, lavendel, pepermunt of iets totaal anders… Kies je favoriete geur voor jouw deo!

Recept voor DIY-deodorant

Ingrediënten

 • 4 el bio-kokosolie
 • 4 el natron/baking soda
 • 4 el zetmeel (van aardappel, maïs of pijlwortel)
 • etherische olie naar keuze

Bereiding

 1. Smelt de kokosolie.
 2. Meng de natron/baking soda en het zetmeel in een schaaltje. Om geen klontjes te krijgen kunnen beide poeders het beste gezeefd worden.
 3. Roer de vloeibare kokosolie geleidelijk door het mengsel tot er een homogene crème ontstaat.
 4. Voeg nog een paar druppels etherische olie toe voor je favoriete geur.
 5. Doe de pasta nu in een potje. Als je liever een vaste deo gebruikt, kun je de massa in een vorm doen (bijv. siliconen ijsblokjesvorm) en hem in de koelkast laten uitharden. Koel bewaren zodat hij vast blijft.
Vaste deodorant in hartvorm op een geel bordje, gedecoreerd met citroenmelisse, ernaast een gele roos ©Jessica B.

De deodorant kan ook in vaste vorm worden gebruikt.

Gebruik van de deo’s

Crème-deo: de naam zegt het al – de deodorant wordt gebruikt als een crème. Neem één vingertopje per keer (de perfecte dosering wordt al snel routine) en masseer de deodorant in de oksels. Hij trekt zeer snel in de huid, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over vlekken op je kleding.

Vaste deo: strijk zo lang met het stukje deo over de oksel tot deze daarmee voldoende bedekt is. Ook even kort laten intrekken.

Heb je zelf al eens zelf deo gemaakt? Welke variant is jouw favoriet? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Het is leuk als je een reactie achterlaat!

Lees ook de andere delen van onze serie „Cosmetica uit de keuken“.

DIY vaste handcrème

DIY bruisballen & badbommen

DIY vaste parfum

Deel dit artikel met je vrienden

Fotocredits

 • creme-deo-in-een-glazen-potje: ©Jessica B.
 • productie-creme-deo: ©Jessica B.
 • vaste-deo: ©Jessica B.
 • creme-deo-zelf-gemaakt: ©Jessica B.

Bij de media-designerin Jessica draait het allemaal om duurzaamheid met plezier. Als ze niet bezig is met Zero Waste of van de natuur in Freiburg geniet, vind je haar waarschijnlijk in haar kleine keuken. Daar maakt ze onder toezicht van haar kat Shadow vegane lekkernijen waar zich regelmatig vrienden en collega`s op kunnen verheugen.

VERGELIJKBARE ARTIKELEN

 1. Anna

  27 September

  Voeg nog wat vitamine D-druppels toe aan de deo die je maakt. Is erg goed voor de huid en je deo is langer houdbaar.

 2. Ellen

  7 September

  Hoi!

  Wat een tof recept! Hoe lang is het product houdbaar?

  Groetjes,
  Ellen

  • De Waschbär

   13 September

   Hallo Ellen,
   De geproduceerde hoeveelheid is genoeg voor enkele maanden en is gedurende deze tijd prima houdbaar.
   Ik bewaar de deodorant in mijn badkamer, zelfs in de zomer, maar hier het is altijd vrij koel. Als het te vloeibaar wordt in je badkamer, kun je de deo eventueel in de koelkast zetten.
   Veel plezier met het uitproberen!

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.