Bescherm wat je liefhebt

Cosmetica uit de keuken: DIY haarkuur met aloë vera

Naast de aloë vera plant ligt een doorzichtige spuitfles met heldere inhoud op een witte achtergrond.

Ben jij je er ooit van bewust geweest hoeveel schoonheids- en verzorgingsproducten je dagelijks gebruikt? Vooral als vrouw heb je soms een hele verzameling potjes, tubes en flacons. Vaak levert dit op de lange termijn een aanzienlijke hoeveelheid vermijdbaar (plastic) afval op. Hier kunnen we iets aan doen. Natuurlijk kan iedereen eerst zijn badkamerkast uitmesten en zich bij elke crème, elke emulsie of lotion afvragen: Heb ik dit echt nodig? Vaak is het antwoord: nee, het kan ook zonder. Maar soms is het antwoord volmondig „ja!“. Afhankelijk van hoeveel verzorging jij je lichaam wilt of moet geven, kun je gewoon niet zonder bepaalde producten.

Maar zelfs met de essentiële cosmetica kan het vaak milieuvriendelijker, bijvoorbeeld door navulverpakkingen of door zelfgemaakte producten. Met maar een paar ingrediënten uit de keuken kunnen we zelf tandpasta, shampoo en dergelijke maken – zonder chemicaliën en vooral kostenbesparend.

In onze serie „Cosmetica uit de keuken“ delen wij regelmatig ideeën en recepten. Laat je inspireren!

Cosmetica uit de keuken – DIY haarkuur met aloë vera

Bij cosmetische producten, vraag ik me altijd af of ik ze echt nodig heb. Zo ook bij de haarkuur. Heb ik dit product echt nodig? Ik had de vraag eigenlijk met „nee“ beantwoord. Maar toen kwam de zomer met mooie middagen in het buitenzwembad. Mijn haar werd erg stro-achtig door de zon en het chloorwater van het zwembad. Plotseling had ik problemen met het kammen van mijn haar. Het was duidelijk: mijn haar had een echte kuur nodig. Maar ik wilde geen conventioneel product met veel additieven. Veel mensen nemen hun toevlucht tot pure oliën of kokosolie. Voor mijn haar is pure olie als kuurbehandeling echter uit den boze, omdat het er snel vettig uit gaat zien.

De oplossing was zo eenvoudig, dat ik aanvankelijk sceptisch was of het überhaupt wel kon werken: Een spraybehandeling die voornamelijk uit water bestaat? Een goede vriendin had het recept meegebracht van een vakantie in Spanje. Na het uitproberen van de DIY-haarkuur was ik overtuigd. Het haar is gemakkelijk te kammen, glad en zacht. Mijn haar ziet er weer glanzend en gezond uit, omdat het goed gehydrateerd is dankzij de aloë vera. Wat ik vooral geweldig vind aan dit super simpele recept is dat ik alle ingrediënten toch al in huis heb. Ik heb al drie jaar een prachtige aloë vera op mijn vensterbank staan. Voor de behandeling hoef ik alleen maar een blaadje af te snijden, de gel eruit te knijpen en dat is het. Natuurlijk kun je de gel ook kopen als je geen eigen plant hebt.

Recept voor een DIY haarkuur met aloë vera

Ingrediënten

  • 1 tl aloë vera gel (het beste vers uit een stukje plant geperst)
  • ½ tl amandelolie
  • 170 ml gedestilleerd water
  • naar keuze: 5 druppels van een hoogwaardige olie, voor meer glans (bijv. Marula-olieof theeboom olie)

Bereiding

  1. Alle ingrediënten met elkaar mengen.
  2. Vul het mengsel in een spuitfles.

Toepassing en houdbaarheid van de haarkuur

Voor gebruik de flacon kort schudden en op een afstand van ca. 30 cm op het haar verstuiven. De spray is niet erg lang houdbaar, omdat hij geen conserveringsmiddelen bevat. Zodra het mengsel van geur en uiterlijk verandert is het verstandig een nieuwe haarkuur te maken.

Lees ook de andere delen van onze serie „Cosmetica uit de keuken“.

DIY vaste handcrème

DIY bruisballen & badbommen

DIY vaste parfum

DIY deodorant

Deel dit artikel met je vrienden

Fotocredits

  • diy-haarkuur: © Danah R.

Danah reist samen met Waschbär door de grote wereld van de Social Media en komt daarbij door weer en wind met de fiets naar het werk. Outdoor is haar ding: Bij het joggen en op reis geniet ze van haar vrije tijd in de natuur. Als ze genoeg frisse lucht heeft getankt, dan trekt ze zich in haar creatief-oase terug waar ze graag voor haarzelf en voor vrienden iets knutselt.

VERGELIJKBARE ARTIKELEN

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.