Bescherm wat je liefhebt

Do it yourself: Lavendel vlechten tot lavendelstaf

Vier gevlochten lavendelstafjes in vier kleuren (roze, blauw, oranje en lichtgroen)

Bloeiende lavendel is een lust voor het oog en hommels en vlinders zijn er dol op. De typische geur van lavendel en één blik op deze struik vol paarse pracht voldoen, om je het gevoel van vakantie en ontspanning te geven. Haal de lavendelgeur en bijhorende herinneringen ook voor het koude seizoen in huis met lavendel van je eigen lavendelstruik. Dit kan in de vorm van een lavendelstaf. Gevlochten met een mooi lint, is de lavendelstaf een prachtige decoratie en dient tegelijkertijd als geurverfrisser in de wc of kan als vervanging van een lavendelzakje in de kledingkast dienen. Een leuk cadeau uit eigen tuin!

Instructie voor een gevlochten lavendelstaf

Dit heb je nodig

 • Verse lavendelbloemstengels (zo lang en recht mogelijk) in een oneven aantal „groepen”. Hoe verser de stengel, hoe minder kans dat de stengel bij het buigen en vlechten breekt.
  Bepaal of je met 1 enkele of met groepjes van 2 of 3 stengels gaat vlechten:
  – voor enkele stengels heb je 9, 11 of 13 stengels nodig
  – bij 2 stengels heb je 10 (5×2), 14 (7×2) of 18 (9×2) stengels nodig
  – bij 3 stengels heb je 15 (5×3), 21 (7×3) of 27 (9×3) stengels nodig
 • ongeveer 2-3 meter (satijn)band van 0,5 tot 1,5 cm breed
 • een schaar

En zo gaat het

 1. Verwijder de bladeren van de lavendelstengels
 2. Bind de stengels net onder de bloemen stevig vast met het lint. Het korte stuk van het lint moet iets langer zijn dan de stengels. Dit wordt later gebruikt voor de strik.
 3. Buig nu de stengels voorzichtig over de bloemen. Zorg ervoor dat er geen breekt. Verdeel de stengels zo, dat de bloemen zijn ingesloten in een „kooi“.
 4. Plaats nu het korte lint in het midden en leg het tussen de bloemen naar beneden. Laat het daar.
 5. Vlecht nu het lange lint afwisselend een keer onder en eenmaal boven de stengels. Neem steeds dezelfde hoeveelheid stengels samen ( 1, 2 of 3). In het begin is het een beetje friemelen, maar na een paar rondes wordt het makkelijker.
 6. Trek het lint keer op keer goed aan. Zo behoud de staf zijn vorm en stevigheid, ook na het drogen. Blijf vlechten totdat alle bloemen bedekt zijn.
 7. Wikkel nu het lange lint meerdere malen rond de stengels, knoop het met het korte lint samen en maak een strik.
 8. Knip de uiteinden van de stengels recht af.

Tip: Wanneer de lavendelstaf is gedroogd en nauwelijks meer geur afgeeft, kan de geur versterkt worden door op de staf te drukken. Als dat niet meer werkt kan de geur opgefrist worden met een paar druppels etherische lavendelolie.

In vier foto's worden de afzonderlijke stappen getoond.

Zo wordt een lavendelstaf gevlochten.

 

Deel dit artikel met je vrienden

Fotocredits

 • lavendel-vlechten-tot-lavendelstaf: © Marijke P.

Marijke managet met oranje-power de Waschbär Eco-Shop als online marketing manager. Ze is in Nederland geboren en studeerde daar Voeding en Diëtetiek. Sinds 2010 werkt ze bij Waschbär. Haar vrolijkheid zorgt zowel op kantoor als thuis bij haar man en volwassen kinderen voor een goede sfeer. Met haar energie creëert Marijke kleine en grote kunstwerken voor huis en tuin, tovert iets lekkers in de keuken en laat kinderen tijdens knutseluurtjes stralen.

VERGELIJKBARE ARTIKELEN

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.