Do it yourself: Tuinbewatering met Ollas uit terracotta potten

De olla wordt gevuld met water.

Als je een grote tuin hebt, weet je dat tuinirrigatie in de zomer veel werk met zich meebrengt. Het is vaak veel te droog en erg warm, zodat op sommige dagen zelfs twee keer moet worden gegoten. Met de tuinslang of met de gieter lijkt het in deze droge periode wel alsof het water niet in de bodem blijft zitten en er zo voor de planten niet veel water overblijft. Om de bodem langer vochtig te houden kun je de bodem bedekken met schapenwol, sierschelpen of andere materialen (bijvoorbeeld gemaaid gras). Tegen directe verdamping helpt ook het bewateren middels een zogenaamde Olla.

Wat is een Olla eigenlijk?

Ollas (uitgesproken: Ojas) is Spaans en betekent: “potten”. Deze potten zijn gemaakt van porueze klei en dus waterdoorlatend. Ze worden in warme landen en woestijngebieden al jarenlang gebruikt als irrigatie. Hiervoor worden de terracotta potten in de aarde gegraven, zodat slechts een klein stukje pot met de opening zichtbaar blijft. Door dit gat vul je de ollas met water. Door het poreuze oppervlak van de kleipot wordt het water geleidelijk, naar behoefte van de plant, afgegeven aan de planten. Belangrijk is dat de potten niet geglazuurd zijn. Ollas kun je heel eenvoudig zelf maken en inzetten als bewateringshulp in je tuin.

Instructie voor het maken van een Olla

Hier kun je de instructie voor het maken van een Olla als PDF downloaden.

Dit heb je nodig

  • 2 ongeglazuurde terracotta potten met een klein verschil in doorsnede
  • kaars- of wasresten
  • een (oud) pannetje of een leeg blik voor in een pannetje met water
  • een kurk of een scherf van een pot of tegel

En zo gaat het

  1. Het kaarsvet of de was in een kleine pan smelten.
  2. In één terracotta pot het gat met een kruk of een scherf met het gesmolten vet of was dicht maken. Deze pot is de onderkant van de Olla. (Foto 1)
  3. Plaats de beide terracotta potten op elkaar, waarbij de opening van de grote pot de kleine een beetje overlapt.
  4. Laat nu met behulp van een lepel vloeibaar kaarsvet of was in de rand lopen, zodat de potten met elkaar worden verbonden. Als er wat kaarsvet doorheen loopt, kort wachten tot de eerste laag vast geworden is. Zo kun je de rand stap voor stap opvullen en zijn de potten met elkaar verbonden. (Foto 2 en 3)

Foto met de vier stappen van de instructie en het ingraven.
Eenvoudig zelf te maken en handig bij het bewateren van je tuin: een Olla

Waarheen met de Olla? Zo plaats je deze bewateringshulp

Nadat het kaarsvet of de was is uitgehard, kan de Olla direct in je tuin of plantenbak worden geplaatst. Graaf daarvoor een gat, zo diep dat er van de bovenkant van de Olla nog maar een klein stukje te zien is. Maar niet zo diep dat er aarde in kan komen en de Olla verstopt raakt. (Foto 4) Het beste moment om een Olla te plaatsen is planttijd. Zo kunnen de wortels van de planten zich optimaal in de richting van de Olla ontwikkelen. De planten kunnen dicht bij de Olla worden geplant en afhankelijk van de grootte van de potten kan een Olla ook meerdere planten verzorgen. Het aanbod van water verdeelt zich ongeveer zo:

  • een Olla met 1 liter inhoud voor planten binnen een bereik van ca. 60 cm.
  • een Olla met 3 liter inhoud voor planten binnen een bereik van ca. 90 cm.
  • een Olla met 6 liter inhoud voor planten binnen een bereik van ca. 120 cm.

Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel water de betreffende plant nodig heeft en hoe droog de aarde is.

Tips

  • Vooral op hete dagen is het een perfect oplossing. De Olla ´s avonds met water bevullen en je hoeft geen angst te hebben dat de planten overdag uitdrogen.
  • De Olla is ook uitermate geschikt voor een moestuinbak.
  • Oude, verkalkte terracotta potten kunnen prima voor een Olla worden hergebruikt.
  • Door was of kaarsvet te gebruiken in plaats van bepaalde lijm of silicone-soorten, komen er geen schadelijke stoffen in de bodem terecht.
  • Bij gebruik van kaarsvet of was kunnen de terracotta potten zonder problemen weer uit elkaar gehaald en als oorspronkelijke pot worden gebruikt.
  • De Olla voor het begin van de winter uitgraven, zodat de vorst de terracotta potten niet kapot maakt.
2 Reacties
Schrijf een reactie

* Deze velden zijn verplicht