Bescherm wat je liefhebt

Zelfgemaakt: Gekonfijte sinaasappel- en citroenschillen

Zelfgemaakte gekconfijte sinaasappel- en citroenschillen

Citrusvruchten hebben hun hoogseizoen in de winter en voorzien ons tijdens het koude seizoen van de nodige vitamine C. Maar na consumptie blijft de schil over. Geen reden om ze onmiddellijk weg te doen. Maak zelf gekonfijte sinaasappel- en citroenschillen, bijvoorbeeld voor op kerstkoekjes of voor in de kerststol.

Het maken van gekonfijte sinaasappel- en citroenschillen

Konfijten is het in suiker inleggen van vruchtenstukjes en -schillen, waardoor ze langer houdbaar blijven. Bovendien smaakt zelfgemaakt gekonfijt fruit heerlijk! Een bekend voorbeeld van een gekonfijte vrucht is sukade. Industrieel vervaardigde producten zijn gemaakt van speciaal voor dit doel geteelde soorten, zoals cedercitroenen en bittersinaasappels, ook wel pomeransen genoemd. Beide hebben dikke schillen en bevatten weinig, meestal erg zuur vruchtvlees. De vruchten zijn soms verkrijgbaar in delicatessenzaken.

Proef het verschil!

Ook de normaal verkrijgbare citrusvruchten zijn prima geschikt als je zelf gaat konfijten. Sterker nog: eigengemaakte gekonfijte sinaasappel- en citroenschillen smaken heerlijk aromatisch en extra intens, zodat tijdens het bakken de in het recept vermelde hoeveelheid verminderd kan worden. Door zelf citrusschillen te konfijten recycle je afval en beperk je voedingsadditieven.

Tips voor bereiding en opslag

Voor een grotere hoeveelheid gekonfijte sinaasappel- of citroenschillen, kunnen de benodigde schillen voor een langere periode in de vriezer bewaard worden. De grootte van het gebruikte fruit bepaalt natuurlijk de massa van het eindproduct. Een kleine sinaasappel en citroen vullen samen een klein potje met gekonfijte sinaasappel- en citroenschillen. Dankzij het konfijten kan het lang bewaard worden op een droge plek.

Recept voor gekonfijte sinaasappel- en citroenschillen

Hier kun je het recept voor gekonfijte sinaasappel- en citroenschillen als PDF downloaden.

Ingrediënten

 • Schillen van biologische sinaasappels en/of biologische citroenen
 • Suiker
 • Water

Bereiding

 1. Verwijder alle vruchtvleesresten en, voor zover mogelijk, het witte deel van de schil, omdat deze bittere stoffen bevat. Dit is het makkelijkste met een theelepel.
 2. Snijd de schillen in fijne reepjes.
 3. Doe de reepjes in een steelpan en dek af met water. Laat het mengsel een paar minuten koken, giet het water af en herhaal de procedure nog één of twee keer met schoon water. Dit proces vermindert de bitterheid.
 4. Laat vervolgens de schillen goed uitlekken en weeg ze af. Weeg dezelfde hoeveelheid suiker af.
 5. Doe ze terug in de pan, voeg de suiker toe en roer goed. Bedek het suiker-citrus-schilmengsel met water.
 6. Kook kort en laat ongeveer een uur op laag vuur sudderen tot de schillen een typisch glazig uiterlijk hebben.
 7. Haal de schilstroken met een pollepel of vork uit de pan en leg ze naast elkaar op een rooster. Laat de stukjes citrus enkele dagen goed drogen.
 8. Nu kunnen er kleine blokjes uit de strips worden gesneden en in een glazen pot of luchtdicht afgesloten bus bewaard worden. Voeg eventueel nog wat suiker toe. Dit voorkomt dat de afzonderlijke stukken aan elkaar plakken.
De instructie in vier stappen gevisualiseerd. © Jessica B.

Kleine moeite, heerlijk resultaat: Zelfgemaakte gekonfijte sinaasappel- en citroenschillen.

Tip: Na het konfijten, blijft er een heerlijke siroop in de pan. Gebruik het als basis voor een pittige cocktail of gebruik het als glazuur!

Meer tips voor het gebruik van citrusschillen

 • Gekonfijte sinaasappel- en citroenschillen als traktatie: Voor de bereiding kan het bovenstaande recept gebruikt worden en er grotere stukken van gesneden worden. Om het nog wat stijlvoller te maken, kunnen ze met gesmolten chocolade versierd worden – ideaal als een klein geschenk!
 • Geraspte sinaasappelschil en citroenschil op voorraad: Rasp een grotere hoeveelheid, laat het poeder goed drogen en gebruik het om te bakken of koken.
 • Zelfgemaakte theemix: Voeg gedroogde stukken schil toe aan een favoriet kruidenmengsel of zwarte thee.
 • Winterse tafeldecoraties: theelichthouder van sinaasappel.
 • Geurige decoratie: Slinger met sterretjes gemaakt van schillen van citrusvruchten.
 • DIY-allesreiniger: Leg de schillen gedurende enkele weken in azijn.

 

 

Deel dit artikel met je vrienden

Fotocredits

 • De instructie in vier stappen: © Jessica B.
 • Gekonfijte sinaasappelschillen op een houten lepel: © Jessica B.

Bij de media-designerin Jessica draait het allemaal om duurzaamheid met plezier. Als ze niet bezig is met Zero Waste of van de natuur in Freiburg geniet, vind je haar waarschijnlijk in haar kleine keuken. Daar maakt ze onder toezicht van haar kat Shadow vegane lekkernijen waar zich regelmatig vrienden en collega`s op kunnen verheugen.

VERGELIJKBARE ARTIKELEN

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.