Bescherm wat je liefhebt

Do-it-yourself: Haan-eierdopjes van een eierdoos

De haan zit op mos en draagt een rood ei met witte stippen.

De lente kondigt zich al aan en hier en daar zie je al bloemknoppen. Pasen staat voor de deur en het verlangen naar frisse lentekleuren en nieuwe decoratie in huis wordt gewekt. Mijn zoon toont steeds meer interesse voor het knutselen en daarom wilde ik hem betrekken bij het maken van leuke paasdecoratie. Hij kan nog niet goed met een schaar en pen omgaan, maar ik merk zijn enthousiasme. Het is ook heerlijk om te zien hoeveel hij ervan geniet om met mij aan tafel te zitten en te knutselen. En die stralende ogen, als we iets leuks hebben gemaakt, zijn gewoon onbetaalbaar.

Met Pasen heb je meestal meer eierdozen, omdat er vaak eieren worden geverfd en lekkere dingen worden gebakken. Als je de eieren bij een boer koopt, dan neem je natuurlijk de eierdozen weer mee om te vullen. Maar als je er toch nog een paar over hebt, gooi ze dan niet weg. Je kunt van de eierdozen leuke dingen maken zoals een eierdopje in de vorm van een haan. Met slechts een paar materialen heb je de eierdop in een handomdraai gemaakt en het is een geweldig knutselidee voor kinderen. De eierdoppen kunnen als decoratie op tafel of als speelgoed worden gebruikt. Ze zijn ook er leuk om cadeau te geven.

Het uitgesneden deel van de eierdoos ligt klaar, evenals de kam en de snavel. ©Constanze L.

De haan is bijna klaar…

Instructies voor haan eierdopjes van een eierdoos

Hier kun je de instructies voor haan eierdopjes van een eierdoos als PDF downloaden.

Dit heb je nodig

 • eierdoos
 • schaar/ stanleymes
 • rood knutselpapier
 • veren of andere natuurlijke materialen zoals stro
 • pen
 • verf

En zo werkt het:

 1. Knip de hoek van een eierdoos uit. Zorg ervoor dat de ronding/hoek behouden blijft.
 2. Knip de hanenkam en snavel uit rood knutselpapier.
 3. Maak twee kleine gleuven, een aan de bovenkant van het ‘hoofd‘ en de andere aan de voorkant van het ‘gezicht‘. Dit gaat het beste met een stanleymes.
 4. Steek de hanenkam en snavel in de gleuven.
 5. Knip ook een kleine opening in de doos voor de staart. Hier kun je twee of drie veren in steken of wat stro. Je kunt ook veren maken van krantenpapier.
 6. Plaats een geverfd ei in de eierdop.

Tip: Je kunt de haan ook een andere look geven door de eierdoos te beschilderen. Hier kent je fantasie geen grenzen!

Gebruik ze als eierdopje op de ontbijttafel of bij de paasbrunch. De hanen zijn ook een leuk paascadeautje voor opa en oma.

Veel plezier met knutselen! 

Deel dit artikel met je vrienden

Fotocredits

 • haan-onderdelen: ©Constanze L.
 • eierdop-uit-een-eierdoos: ©Constanze L.

Constanze leeft inmiddels al 18 jaar in de Waschbär-wereld en is momenteel werkzaam in onze afdeling inkoop en houdt zich daar bezig met de missie ‚groene vingers‘. In haar eigen kleine tuin laat ze steeds weer zien dat ze het lef heeft om nieuwe dingen uit te proberen. Samen met haar kleine zoon en haar vriend stelt ze zich de vraag waar iets vandaan komt. Als het antwoord is gevonden dan geniet de kleine familie van de prachtige natuur of zorgt voor vertier bij haar twee katten.

VERGELIJKBARE ARTIKELEN

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.