Bescherm wat je liefhebt

Do it yourself: Handwarmers naaien

Een handwarmer in hartvorm wordt vastgehouden met een handwarmer in dennenboomvorm in de achtergrond

Als het buiten koud en donker is, zit ik ’s avonds graag met een kop thee aan tafel en maak kleine creaties voor familie en vrienden. Handwarmers naaien zijn daarvoor heel geschikt. De kleine kussentjes die perfect in een broek- of jaszak passen, zijn snel gemaakt en precies het juiste cadeau voor iemand die vaak koude handen heeft. Ze zijn een welkome metgezel voor een gezellige avond op de kerstmarkt of voor een dagje sleeën.

Welke vulling is geschikt voor warmtekussens?

Warmtekussens kunnen gevuld worden met graankorrels. Spelt, rogge en tarwe zijn hiervoor geschikt. Het hoeven niet per se de hele korrels te zijn: een duurzaam alternatief is het zogenaamde kaf, dat een afvalproduct is van het dorsen. Spelt is als het ware het kaf van de graankorrels. Pitten van bijvoorbeeld kersen of druiven zijn ook bekend als vulling. Granen zijn geschikter voor handwarmers omdat de korrels relatief klein zijn. In ieder geval is het belangrijk om alleen goed gedroogd materiaal te gebruiken voor de vulling. Pitten van fruit geven een droge warmte af, terwijl granen eerder een vochtige warmte afgeven.

Handwarmers naaien van restjes stof met kerstpatronen

Je kunt de handwarmers naaien van restjes stof die je nog in huis hebt, het is dus een mooie gelegenheid om oude stoffen nieuw leven in te blazen. Geschikt zijn bijvoorbeeld afgedankte dekbedhoezen of kussenslopen, tafelkleden of T-shirts, bij voorkeur gemaakt van katoen. Het patroon met de kerstvormen, dat kan worden gedownload, maken de kleine handwarmers tot het perfecte kerstcadeau. Je kunt echter ook zonder patroon aan de slag en met een beetje handigheid je eigen vorm ontwerpen.

Vijf handwarmers in de vorm van harten en dennen liggen uitgespreid op een tafel. © Waschbär

Met de kerstpatronen kun je prachtige handwarmers maken.

Instructie voor een paar zelfgemaakte handwarmers

Hier kun je de instructie voor een paar handwarmers als PDF downloaden.

Hier kun je het naaipatroon voor de handwarmers als PDF downloaden.

Dit heb je nodig:

 • patroon
 • diverse stofrestjes
 • vulling (koolzaad, (pap)rijst, druivenpitten)
 • schaar
 • naald en draad
 • pen
 • eventueel een naaimachine

 

Ik heb hier de knutselset voor warmtekussens met koolzaad gebruikt, waarmee in totaal zes kleine hartvormige handwarmers en vier denneboomvormige handwarmers kunnen worden gemaakt. Voor de stervormige handwarmers kan bijvoorbeeld de gele stof uit de 2-delige set met creatieve stof worden gebruikt.

En zo werkt het

 1. Print het patroon en knip het sjabloon uit. Vouw de stof dubbel en trek hierop het sjabloon om, zonder naadtoeslag. Knip de vorm uit, bij voorkeur twee keer. (foto 1)
 2. Leg de twee vormen met de goede kant op elkaar en naai ze op ongeveer 0,5 cm van de rand aan elkaar . (foto 2) Laat een opening van ongeveer 3 cm voor het draaien en vullen. Bij een te kleine opening wordt het vullen lastiger.
 3. Knip van de naad de puntjes van de takken bij de boom en het puntje aan de onderkant van het hart af tot ongeveer 1 mm. van de naad. Knip met kleine knipjes de inkeping van de takken en de ronding van het hart in tot ook ongeveer 1 mm. van de naad. Pas op dat je niet te diep inknipt, maar dit zorgt ervoor dat de overtollige stof bij het omkeren niet meer in de weg zit en de vorm van de boomtakken en het hartje beter tot hun recht komen.
 4. Draai het boompje of het hartje om en druk met een pen de takken, het puntje en de rondingen mooi in vorm. Nu kunnen de vormpjes gevuld worden met koolzaad. Rol hiervoor een stukje papier tot een soort trechter en vul de handwarmer tot er nog een beetje ruimte overblijft bij de vulopening. (foto 3)
 5. Naai tot slot de opening met kleine steekjes met de hand dicht. (foto 4)
De vier belangrijkste stappen van het handwarmer naaien worden getoond. © Marijke P.

Zelfs beginners kunnen deze leuke handwarmers naaien.

Verwarm de handwarmers ca. 30 seconden in de magnetron op 600 watt of in de oven op 80 graden celcius gedurende 5 minuten. Blijf bij het opwarmen in de magnetron in de buurt om te controleren of de handwarmer niet oververhit raakt. Laat voor het verwijderen nog even rusten.

Ik wens jullie veel plezier bij het naaien!

Deel dit artikel met je vrienden

Fotocredits

 • den-en-hartvormige-handwarmers: © Waschbär
 • handwarmer-naaien: © Marijke P.

Marijke managet met oranje-power de Waschbär Eco-Shop als online marketing manager. Ze is in Nederland geboren en studeerde daar Voeding en Diëtetiek. Sinds 2010 werkt ze bij Waschbär. Haar vrolijkheid zorgt zowel op kantoor als thuis bij haar man en volwassen kinderen voor een goede sfeer. Met haar energie creëert Marijke kleine en grote kunstwerken voor huis en tuin, tovert iets lekkers in de keuken en laat kinderen tijdens knutseluurtjes stralen.

VERGELIJKBARE ARTIKELEN

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.