Hergroeibare groenten: nieuwe planten kweken uit keukenafval

Lente-ui en sla in een waterglas, een aardappel met uitlopers en uien met veel groene scheuten

Het hergroeien van groenten heb ik per toeval ontdekt. Ik had lente-uitjes gekocht en wilde deze zo lang mogelijk vers houden. Daarom deed ik de bos in een glas met water. Beetje bij beetje gebruikte ik het loof en een paar dagen later ontdekte ik tot mijn verbazing dat het weer aangroeide. Sindsdien hebben lente-uitjes een vaste plek op mijn vensterbank.

Door wat onderzoek kwam ik erachter dat andere planten ook weer uitlopen. Het opnieuw kweken van groenten is nu zelfs uitgegroeid tot een trend, genaamd “regrowing”. De voordelen liggen voor de hand: keukenafval wordt gerecycled, wat geld en hulpbronnen bespaart. Het is ook leuk om naar de kleine plantjes en hun verse scheuten te kijken. Verschillende groenteresten worden zo omgetoverd tot mooie, eetbare kamerplanten.

Deze groentesoorten zijn geschikt om te laten hergroeien

  • lente-ui
  • prei
  • uien
  • knoflook
  • kruiden
  • salade
  • kool
  • selderie
  • aardappelen
  • zoete aardappelen
  • gember
  • kurkuma
  • venkel
  • rode bieten

Zo kun je de groentesoorten laten hergroeien

Laat prei en lente-uitjes doorgroeien

Ideaal voor beginners: beide look soorten kun je gemakkelijk laten hergroeien. Daarvoor heb je het onderste uiteinde met de wortels nodig. Doe dat stukje in een bak of glas en zet de wortels onder water. Op deze manier kunnen prei en lente-uitjes permanent doorgroeien. Na verloop van tijd kun je ze eventueel ompoten in de moestuin.

Kweek nieuwe kruiden uit een stengel

Kruiden zoals basilicum, rozemarijn en munt zijn ook geschikt voor beginners. Zet een stengel in een glas met een beetje water. Zodra er wortels ontstaan, kun je het plantje in een pot met aarde planten. Zo kun je regelmatig van verse kruiden genieten.

Kleine groene slablaadjes die zijn gekweekt uit de resten van een krop sla
Fris groen: al na een paar dagen ontkiemen nieuwe slablaadjes.

Regrowing van sla, kool en bleekselderij

Salade hergroeien gaat het beste met Romaanse sla en eikenbladsla. Selderie en kool, vooral Chinese kool, zijn ook hergroeibare groenten. Voor een nieuwe oogst heb je alleen de stronk nodig en deze zet je in water. Na een korte tijd zullen er nieuwe bladeren ontkiemen. Dan kun je beslissen of je de groente direct wilt consumeren of de plant wilt ompoten om later meer te kunnen oogsten.

Verse bieten- en venkelbladeren

Bij deze twee groenten kun je de heerlijke bladeren laten hergroeien. Daarvoor heb je de stronk van de venkel of de bovenkant van de rode biet nodig. Plaats deze in een schaaltje met water. Na een tijdje kun je de verse bladeren oogsten en gebruiken in een salade of als topping bij pastagerechten.

Gember en kurkuma laten hergroeien

Misschien ken je het al? Als je gember- en kurkumaknollen niet binnen een korte tijd verbruikt, ontstaan er kleine, puntige scheuten. Deze kun je voorzichtig afknippen en in de tuin of een pot met aarde planten. Zorg ervoor dat de punt naar boven wijst. Daarna moet je geduld hebben: hoewel er snel mooi, groene stengels uit de scheuten komen, hebben de wortels een paar maanden nodig voordat ze kunnen worden opgegraven om te consumeren.

Twee vers geoogste knoflookbollen op een houten plank
Het was het wachten waard: er is genoeg knoflook om te oogsten.

Nieuwe uien, knoflook, aardappelen en zoete aardappelen telen

Als aardappelen niet donker en koel worden bewaard, dan worden ze snel rimpelig en krijgen uitlopers. Deze exemplaren kunnen direct worden geplant (bijvoorbeeld in een potato pot) of snijdt ze in stukken met elk 1-2 ogen. De stukken laat je het beste een paar dagen drogen voordat je ze gaat planten, zodat ze niet gaan rotten. Deze procedure kun je ook bij zoete aardappelen toepassen.

Het is nog makkelijker om knoflook te kweken. Doe gewoon enkele tenen in de grond en geef het een beetje tijd. Als alternatief kun je knoflookspruiten laten groeien door de teentjes in het water te zetten en oogst alleen de groene spruiten.

Er is ook niet veel nodig om uien te laten hergroeien. Als je een ui schilt, dan snijd je het onderste uiteinde met de wortels er sowieso af. Dit zet je dan voor een paar dagen in het water of plant het stuk direct in de grond. Vaak ontkiemt de ui al voordat deze wordt gebruikt. Geen probleem! Deze spruiten kunnen als lente-uitjes worden gebruikt en kun je op dezelfde manier als bij de knoflook laten hergroeien.

Tips en ervaring met het hergroeien van groenten

Ververs het water regelmatig, bij voorkeur om de 2-3 dagen, zodat er geen nare geurtjes ontstaan en het niet begint te rotten. Bij de sla voeg ik af en toe een beetje koffiedik toe, omdat dit dankzij de voedingsstoffen een goede, natuurlijke mest is. Daarnaast hebben alle groenten in het begin vooral één ding nodig: licht en warmte. Kies daarom voor een zonnige plek om de groentenresten opnieuw te laten groeien.

Ondanks de goede verzorging zul je ervaren dat “regrowing” niet altijd lukt. Het is echter altijd het proberen waard, je kunt tenslotte alleen maar winnen.

Probeer het met één van je lievelingsgroenten uit en laat een reactie achter waarin je ons vertelt wat het resultaat is. Veel plezier!

Schrijf een reactie

* Deze velden zijn verplicht