Do it yourself: Kaarsen maken en versieren

Vele brandende kaarsen staan op een tafel, de voorste kaars is versierd met een vossenmotief.

Kaarsen zorgen tijdens de kerst voor een sfeervol verlichte woning. Het warme kaarsenschijnsel maakt het ‘s avonds gezellig in huis met een levendig schaduwspel op de muren. Let er bij het kopen van nieuwe kaarsen op dat ze duurzaam zijn, want conventionele paraffinekaarsen bevatten vaak aardolie. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Als je de gekochte kaarsen te saai vindt, dan kun je ook zelf kaarsen maken of ze leuk versieren met behulp van de instructies hieronder.

Zelf kaarsen maken van granulaat, kaarswas of -resten

Van biomassa-granulaat maak je thuis eenvoudig en snel je eigen kaarsen. Als alternatief kun je ook kaarsresten gebruiken en die omsmelten.

Zelf een kaarslont maken

Natuurlijk mag een geschikte lont ook niet ontbreken. Het zelfgemaakte kaarslont kan het beste gemaakt worden van een katoenen koord dat ook graag wat dikker mag zijn. Vermijd synthetische vezels die bij verbranding gassen kunnen afgeven. En zo werkt het:

  1. Dompel het katoenen koord in vloeibare was.
  2. Wacht even, zodat het katoenen koord het kaarsvet kan opnemen. Wanneer het koord eruit wordt gehaald en afgekoeld is, moet er een dun laagje kaarsvet zichtbaar zijn.
  3. Is dit niet het geval, dan kun je het koord nog een keer in de was dopen.
  4. Laat het lont afkoelen om uit te harden. Hang hiervoor het lont zo op, dat deze recht blijft.

Zelf kaarsen maken: kaarsvet in lege wc-rollen gieten

Een geweldig hulpmiddel om zelf kaarsen te gieten: lege wc-rolletjes. Giet de gesmolten was of het vloeibare granulaat in de lege rollen. Zo ontstaan mooie gelijkmatige stompkaarsen.

Zelfgemaakte kaarsen staan op een kerstversierde houten tafel.
Op de zelfgegoten kaars zie je licht de afdruk van de wc-rol structuur.

Instructie voor zelfgegoten kaarsen in wc-rollen

Hier kun je de instructie voor zelfgegoten kaarsen in lege wc-rollen als PDF downloaden.

Dit heb je nodig

  • wasgranulaat of kaarsresten
  • een oude pan of een leeg blik
  • katoenen koord
  • tandenstokers
  • lege wc-rollen
  • kom met zand
  • eventueel een klein mes

En zo werkt het

  1. Smelt de was op een lage temperatuur in een oude pan. Als alternatief kun je de vaste was in een leeg blik doen en in een waterbad verwarmen, totdat de was is gesmolten.
  2. Maak de katoenen kaarslont zoals hierboven wordt beschreven.
  3. Doe een beetje zand op een plat bord of in een kom. Druk de lege wc-rol lichtjes in het zand, zodat het kaarsvet er later niet uit kan lopen.
  4. Gebruik boven- en onderaan tandenstokers om de lont in het midden van de wc-rol te plaatsen en knip het op de juiste lengte af. Om ervoor te zorgen dat het lont goed blijft zitten kan je door het lont heen prikken of het er omheen knopen en de tandenstokers met 2 kleine inkeepsneetjes in de rol vastzetten.
  5. Giet het vloeibare kaarsvet langzaam in de wc-rol, zodat het lont niet wegglijdt.
  6. Laat de rol met kaarsvet afkoelen tot de kaarsen goed zijn uitgehard. Dit kan tot 24 uur duren.
  7. Verwijder de wc-rol voorzichtig van de afgekoelde kaars. Als er zand aan de onderkant blijft zitten, schraap dan het zand voorzichtig weg of snij gewoon iets van de onderkant van de kaars weg met een mes. Indien nodig kun je het lont nog inkorten.

Kaarsen gieten: ideeën en alternatieve vormen

  • Voor gekleurde kaarsen, smelt je gewoon gekleurde kaarsresten of gebruik wascokrijt om het kaarsvet een kleur te geven.
  • Als je meerdere kleuren in één kaars wilt hebben, dan kun je de gekleurde kaarsresten in verschillende bakjes smelten. Giet de kleuren om en om in de toiletrol. Laat de laag eerst uitharden, voordat je er een nieuwe kleur bovenop giet.
  • In plaats van een wc-rol kun je ook hittebestendige lege glazen of een uitgeholde sinaasappel- , limoen- of grapefruitschil gebruiken als vorm voor de kaarsen. De schillen verspreiden een aangename geur als de kaars erin opbrandt. Maar pas goed op, want de etherische olie in citrusvruchtschillen is brandbaar.
  • Je kunt ook met uitsteekvormpjes kleine kaarsen maken. Plaats de vormpjes op een vel bakpapier. Plaats het lont in het midden. Giet dan een beetje kaarsvet in de vorm en laat het afkoelen. Daarna kun je de rest van het kaarsvet toevoegen. De kaarsen kunnen makkelijk uit de vormpjes worden gehaald, zodra het kaarsvet goed is afgekoeld en uitgehard.

Zelf unieke kaarsen maken

Gekochte kaarsen hebben vaak één kleur en kunnen daardoor soms saai overkomen of ze passen niet bij je smaak of inrichting. Met eenvoudige methodes en trucs kunnen deze kaarsen ook tot unicaten worden omgetoverd. Door het individuele design maak je van deze kaarsen een echte blikvanger, ook als ze niet branden.

Een goede manier om de kaarsen op te fleuren is de zogenaamde servetten- ofwel decoupage-techniek. Met een beetje handigheid kent je fantasie geen grenzen en kun je naar hartenlust decoreren. Experimenteer eens met passende motieven voor verjaardagen, bruiloften of jubilea.

Zelfgemaakte en versierde kaarsen staan te branden op een houten tafel met dennentakken.
Afhankelijk van het motief van het servet en de gelegenheid maak je van saaie kaarsen een unicaat.

Instructie om kaarsen met de servettentechniek te versieren

Hier kun je de instructie om kaarsen met de servettentechniek te versieren als PDF downloaden.

Dit heb je nodig

  • witte stompkaarsen
  • servetten met een leuk motief
  • een brandende kaars
  • oude lepel
  • schaar

En zo werkt het

  1. Knip het gewenste motief uit het servet, zodat het op de kaars past.
  2. Haal de verschillende lagen van het servet van elkaar, zodat alleen de zeer dunne, bovenste laag met het motief over blijft.
  3. Leg je kaars neer en plaats het motief erop.
  4. Verwarm de lepel kort met de holle kant boven een kaars (hierdoor voorkom je roetvlekken op je motief).
  5. Plaats de bollen kant van de lepel op het servet en beweeg er dan langzaam overheen. Strijk verder in cirkelvormige bewegingen en oefen daarbij een licht druk uit. Je kunt snel zien hoe het kaarsvet het servet bedekt en er van onderaf intrekt.
  6. Als het hele motief glanst is alles met kaarsvet bedekt en is de kaars klaar.

Let op! Plaats de kaarsen bij gebruik op een vuurvast oppervlak en laat ze nooit onbeheerd branden.

Kaarsen met de servettentechniek versieren: tips

  • Witte kaarsen zijn hiervoor het meest geschikt. Als je gekleurde kaarsen gebruikt, dan moeten deze doorgekleurd zijn.
  • Op deze manier kun je voor kinderverjaardagen leuke decoratie knutselen. Servetten en kaarsen met een motief van piraten, feeën of dwergen – alles is mogelijk.
  • Voor een ronde verjaardag kun je zo eenvoudig kaarsen met getallen versieren.
  • Voor grote motieven kun je ook een strijkijzer met een stukje bakpapier of een föhn gebruiken.

Krijg je ook al zin om te knutselen en te versieren? Welke instructie wil je als eerste uitproberen? Wij wensen je in ieder geval veel plezier en gezellige uurtjes bij kaarslicht.

 

Schrijf een reactie

* Deze velden zijn verplicht