Bescherm wat je liefhebt

Do it yourself: Wasmiddel maken van kastanjes

Kastanjewasmiddel, gebruiksklaar

De natuur bezit vele schatten en het is altijd spannend om lang vergeten kennis te herontdekken. Dat geldt niet alleen voor eetbaar ‘onkruid’ zoals zevenblad & co, maar ook voor andere planten, noten en wortels, die op een ecologische en duurzame manier een hulp in het huishouden kunnen zijn! Wist jij bijvoorbeeld dat je van wilde- of paardenkastanjes wasmiddel kunt maken? Ik niet! Maar die kleine bruine bolletjes zijn niet alleen geschikt als herfstdecoratie of om mee te knutselen, want ze bevatten namelijk saponine (Lat. ‘sapo’ = zeep). Dit zijn secundaire plantaardige stoffen die in het water oplossen en bij het schudden schuim vormen. Bovendien werken ze vetoplossend. Dus als je kastanjes in water laat weken, krijg je een geweldig zeepsop, waarmee de was vlekkeloos schoon wordt.

Lokale paardenkastanje in plaats van geïmporteerde wasnoot

In tegenstelling tot wasmiddel op basis van paardenkastanjes kennen we al wel de traditioneel in India gebruikte wasnoten (beide behoren overigens tot het geslacht van de ‘zeepbomen’). Het gebruik van de noten maakt de was schoon zonder chemische toevoegingen. Wie echter kastanjes als basis voor zijn wasmiddel gebruikt, kan het zonder de ingevoerde noten stellen zonder aan zuiverheid in te boeten. Het gratis alternatief vlak voor onze deur vergt slechts een beetje tijd, namelijk kastanjes verzamelen en wasmiddel bereiden.

Zo maak je kastanjewasmiddel:

Vijf kastanjes zijn genoeg voor één lading wasgoed. Mijn tip: maak in de herfst een mooie wandeling onder de kastanjebomen en verzamel daarbij een gratis jaarvoorraad wasmiddel. Het is de moeite waard!

5 kastanjes voor één lading wasgoed, kleingemaakt met een notenkraker ©jessica de beyer

De notenkraker bewijst goede diensten: de kastanjes kunnen makkelijk worden geopend en de schil laat los.

1. Kastanjes klein maken

Dat kan op verschillende manieren:

 • doe de kastanjes in een zakje of theedoek en sla erop met een hamer.
 • gebruik een zeer goede, scherpe en krachtige blender
 • mijn favoriete methode: kraak de kastanjes met een notenkraker en hak ze evt. fijn met een mes

 

Bij de witte was is het raadzaam de donkere schil vooraf te verwijderen. Daarom hou ik van de notenkraker-methode – grote delen van de schil komen vanzelf los, vooral als de kastanjes al wat ouder zijn.

2. „Kastanjethee“ laten trekken

Doe de fijngehakte kastanjes in een glazen pot (met schroefdeksel) en giet er 200-250 ml kokend water overheen. Hoe fijner het haksel is, hoe sneller het loog wordt gevormd. Laat het geheel ten minste een half uur (voor zeer fijn haksel) of twee uur (voor grove stukken), maar bij voorkeur een hele nacht trekken.

Fijngehakte kastanjes in een glazen pot ©jessica de beyer

Een markering op de glazen pot geeft de benodigde hoeveelheid water aan en bespaart je opnieuw afmeten.

3. Kastanjewasmiddel met een geur naar keuze

Aan het uiteindelijke wasmiddel kunnen een paar druppels etherische olie (zoals lavendel of sinaasappel) worden toegevoegd en is in de koelkast tot een week houdbaar. Het wordt net als een gewoon vloeibaar wasmiddel gebruikt, de oplossing wordt door een zeef in het wasmiddelbakje gegoten. De overgebleven kastanjeresten kunnen vervolgens voor een tweede keer worden geweekt of worden gecomposteerd.

De tijdsfactor

Dit is waarschijnlijk het enige ‘nadeel’ van het kastanjewasmiddel: je moet de wasbeurten beter plannen en kunt dus niet spontaan een wasje doen. Na een jaar ‘kastanjewassen’ kan ik zeggen, dat dit mij niet stoort of ook maar enigszins beïnvloedt. Integendeel, ik vind de vertraagde productie van het wasmiddel juist erg ontspannend. En ik ben nog nooit in tijdnood gekomen.

Zelfgemaakt kastanjewasmiddel in een glazen pot. © Jessica B.

Het kastanjewasmiddel ruikt neutraal, maar kan worden gevarieerd met etherische oliën.

Conclusie: kastanjewasmiddel is gratis, regionaal, milieuvriendelijk, puur plantaardig en bovendien zeer effectief. Als je de restjes composteert ontstaat er nauwelijks  afval. Ik vind de was zelfs schoner en zachter dan met conventionele wasmiddelen. Wasverzachter is met dit wasmiddel dus volstrekt overbodig.

Deel dit artikel met je vrienden

Fotocredits

 • kleingemaakte-kastanjes: ©jessica de beyer
 • Fijngehakte-kastanjes-in-pot: ©jessica de beyer
 • diy-kastanjewasmiddel: © Jessica B.
 • Kastanjewasmiddel,-gebruiksklaar: ©jessica de beyer

Bij de media-designerin Jessica draait het allemaal om duurzaamheid met plezier. Als ze niet bezig is met Zero Waste of van de natuur in Freiburg geniet, vind je haar waarschijnlijk in haar kleine keuken. Daar maakt ze onder toezicht van haar kat Shadow vegane lekkernijen waar zich regelmatig vrienden en collega`s op kunnen verheugen.

VERGELIJKBARE ARTIKELEN

 1. Jolanda

  20 Oktober

  Hoe maak je een jaarvoorraad? Kastanjes in zijn geheel drogen of klein maken en de kleine stukjes drogen?

  • De Waschbär

   25 Oktober

   Hallo Jolanda,
   Om een jaarvoorraad aan te leggen (je hebt ongeveer 6 – 7 kg. kastanjes per jaar nodig voor ca. 3 wasbeurten per week) kun je het volgende doen:
   – Laat de vers verzamelde kastanjes een paar dagen drogen en maal deze in meerdere kleine porties in een blender (werkt alleen met krachtige apparaten) goed fijn. De blender doet het beter als de kastanjes wat droger zijn, want verse kastanjes zijn sappiger en dan onstaat er een soort brij. Spreid dit kastanjemeel uit op een bakplaat en laat dit goed drogen. Door bewaren in een blik of pot. Per wasbeurt heb je ongeveer 45 gram nodig als basis voor het wasmiddel.
   – Mocht je ze met de hand hakken kun je beter verse kastanjes gebruiken, omdat dan de schil nog zacht is. Mochten ze toch al zijn opgedroogd, kun je de kastanjes ook enkele uren vantevoren inweken en dan schillen en fijn hakken.

   Veel succes!

 2. Ineke

  9 Oktober

  Met een dunschiller kun je verse kastanjes schillen

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.