Bescherm wat je liefhebt

Vezel van de toekomst? Lyocell vezels zijn vegan en duurzaam

Ter illustratie wordt het proces van hout tot kledingstuk in stappen weergegeven

Duurzame mode wordt steeds populairder. De eisen die nu aan de vezels worden gesteld, gaan veel verder dan biologisch katoen. Er komen steeds meer innovaties op de markt, zoals lyocell vezels. Deze veganistische synthetische vezel op basis van cellulose wordt verkregen uit de grondstof hout. Aangezien het hout afkomstig is uit duurzame bosbouw, is de vezel een ecologische optie voor mode-ontwerpers.

Ontwikkeling van duurzame vezels als bedrijfsidee: pionier Lenzig AG

Deze innovatieve vezel is door de Oostenrijkse onderneming Lenzing AG ontwikkeld. Deze firma heeft een duurzame methode voor de productie van TENCEL™-vezels ontwikkeld. TENCEL™ is een merk van Lenzing AG. Het bedrijf is geen onbekende in de textielbranche. Zij levert aan de mondiale textiel- en nonwovens (vlies) industrie hoogwaardige plantaardige cellulosevezels. Het productassortiment omvat vezelpulp, standaardvezels en nieuwe speciale vezels.

Productie van lyocell vezels

Het productieproces is gebaseerd op een oplosmiddel-spinproces. De cellulose wordt met behulp van een biologisch afbreekbaar oplosmiddel uit het hout opgelost en vervolgens tot een vezel gesponnen. De productie vindt plaats in een volledig gesloten kringloopsysteem om milieuverontreiniging te voorkomen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het gebruikte oplosmiddel. Bovendien zijn Lyocell-vezels 100 procent biologisch afbreekbaar en qua milieubalans vergelijkbaar met die van biologisch katoen. Het waterverbruik ligt echter 10-20 keer lager.

Het model draagt een blouse van het innovatieve materiaal en een rok op de andere foto.

Niet alleen als jurk, maar ook als blouse en rok kan de stof tot verschillende soepelvallende kledingstukken worden verwerkt.

Hoe voelen zich de kunstmatige vezels aan?

Lyocellvezels zijn niet alleen ecologisch en veganistisch, maar voelen ook aangenaam aan op de huid. Een van de redenen hiervoor is dat de kledingstukken zeer goed vocht absorberen en in de zomer aangenaam koel aanvoelen. Dit effect ontstaat door de unieke fibrilstructuur van de vezels. Fibrillen zijn de kleinste haartjes waaruit elke afzonderlijke vezel is opgebouwd. Zogenaamde submicroscopische kanaaltjes tussen deze haartjes zorgen ervoor dat de vezels vocht kunnen opnemen en afgeven. Vocht wordt zo optimaal getransporteerd. Een ander voordeel is dat de vezels dankzij de vochtafvoer zeer hygiënisch zijn. Deze werking voorkomt de vorming van een vochtfilm, die de basis vormt voor de groei van bacteriën.

Net als vegan zijde: Lyocell vezels geven designers nieuwe mogelijkheden

Van de innovatieve Lyocell vezels kunnen zeer mooie, vrouwelijke en soepelvallende kleding worden gemaakt. Het gladde oppervlak van de kleding voelt zachter aan dan zijde. Het zachte materiaal irriteert zelfs de gevoelige huid niet. De eigenschappen die vergelijkbaar zijn met zijde en linnen maken het mogelijk om blouses, broeken, rokken en jurken te creëren voor een meer luchtige look. Kort samengevat overtuigt de stof zowel door zijn draagcomfort, zijn vochtafvoerend vermogen, als zijn ecologische productie. Dit maakt duurzame mode leuk.

Deel dit artikel met je vrienden

Al meer dan 30 jaar is Waschbär de naam van onze Duitse shop en inmiddels 10 jaar van onze Nederlandse Eco-Shop. Onvermoeibaar is hij op zoek naar zijn favoriete eten: duurzame thema`s en ecologisch bewustzijn. Zijn nieuwste missie is lezers met spannende, interessante artikelen en adviezen in het Waschbär magazine te informeren en te vermaken.

VERGELIJKBARE ARTIKELEN

  1. Hermina

    12 Oktober

    Prachtige ontwikkeling

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.