Bescherm wat je liefhebt

De menstruatiecup: veilig, comfortabel en helemaal niet vies!

Twee handen houden een roze menstruatiecup vast

Ik moet eerlijk toegeven dat toen ik voor het eerst over de menstruatiecup hoorde, ik er – net als veel mensen – echt van gruwelde. Ik kon me er helemaal niets bij voorstellen en was dan ook niet gemotiveerd om er meer over te weten te komen. Uiteindelijk heb ik me toch laten verleiden om me er in te verdiepen,  gelukkig maar! Want na de eerste test was ik laaiend enthousiast en sindsdien wil ik mijn cupje niet meer missen. Daar zijn meerdere redenen voor:

6 voordelen van een menstruatiecup

1. Minder afval, minder grondstoffen

Probeer eens te visualiseren hoe groot de afvalberg is die wij vrouwen wereldwijd door de jaren heen produceren door het gebruik van maandverband en tampons. Een getal als globale leidraad: de o.b.®-fabriek in Wuppertal, Duitsland, produceert jaarlijks meer dan twee miljard (!) tampons. Er zijn dus ongelooflijk veel grondstoffen nodig om de wegwerpproducten voor de maandelijkse hygiëne van vrouwen te produceren: hout, katoen, water, energie, enzovoort. Dan is er nog het verpakkingsmateriaal, dat ook allemaal bij het afval terechtkomt. Met een menstruatiecup vervalt dat allemaal.

2. Minder kosten, lange levensduur

Een menstruatiecup is een eenmalige aanschaf en gaat tot wel 10 jaar mee. Op de lange termijn bespaar je zo een hoop geld. Daar kun je een hoop leuke dingen mee doen, zoals jezelf af en toe trakteren op chocolade als je hormonen weer opspelen…

Een vrouw in een gebloemde jurk houdt verschillende tampons in de ene hand en een menstruatiecup in de andere © Waschbär

Een aankoop die zich loont: de menstruatiecup bespaart afval en geld.

3. Minder moeite, meer veiligheid

De opvangcapaciteit van een menstruatiecup is veel groter dan die van een tampon, zodat toiletbezoek minder vaak nodig is. Ook lijkt een cup in het begin vaak enorm groot, maar waar een baby doorheen gaat, past ook een cupje.
Bovendien zijn er verschillende vouwtechnieken, waarmee het inbrengen kinderspel wordt. Als hij op zijn plek zit ontvouwt de cup zich weer. Ik stel het me voor als een paraplu die je opendoet. Hierbij ontstaat een licht vacuüm, waardoor de menstruatiecup niet lekt.

Gevouwen transparante menstruatiecup in een hand. ©Jessica B.

Zo ziet een samengevouwen menstruatiecup eruit.

4.Comfortabel

Hoewel het gebruik van een menstruatiecup wat oefening vergt, zijn ze door het zachte, soepele materiaal super comfortabel om te dragen. Met tampons was ik voor zoveel dingen bang: bloedvlekken op m’n broek, om te gaan zwemmen, dat iemand dat verraderlijke mintgroene koordje zou zien, enzovoort. En nu? Nu vergeet ik regelmatig dat ik überhaupt een menstruatiecup draag.

Drie menstruatiehulpmiddelen liggen naast elkaar ter vergelijking. ©Jessica B.

Voor een betere voorstelling: tampon, volgezogen tampon en menstruatiecup in vergelijking.

5. Geen schadelijke stoffen

Waaruit bestaan de wegwerpproducten voor de maandelijkse hygiëne eigenlijk? Daar dacht ik vroeger eigenlijk nooit over na. De informatie op de verpakking is miniem, want er is geen verplichting tot het vermelden van de bestanddelen zoals bij voedsel of cosmetica. De watten zijn gemaakt van viscose (kunstmatige vezels van cellulose) of katoen. Het is onduidelijk of er bij de teelt van grondstoffen pesticiden als glyfosaat of gentechnologie worden gebruikt. Er worden bleekmiddelen en soms ook parfums gebruikt bij de productie, conventionele tampons krijgen een laag kunststof. Wil ik dat in mijn lichaam? Liever niet.
Met een menstruatiecup van medicinale, antiallergene silicone voel ik me aanmerkelijk beter. Omdat het bloed wordt opgevangen in plaats van geabsorbeerd, raakt de natuurlijke vaginale flora niet uitgedroogd of geïrriteerd.

6. Niet vies

Het schoonmaken van de menstruatiecup is heel eenvoudig en helemaal niet vies. Daarnaast laat een cup geen pluisjes of ander restmateriaal achter in de vagina.

De juiste menstruatiecup vinden

Er zijn veel verschillende merken menstruatiecups en hoe weet je nu welke bij jou past? Heel belangrijk: er bestaat niet één perfecte menstruatiecup voor iedereen. Iedere vrouw is uniek, en dat geldt ook voor de anatomie. Wie dus op een menstruatiecup wil overstappen, moet voor aankoop advies inwinnen. Daarvoor is er bijvoorbeeld de online vragenlijst cupkiezer.nl

Voor een correct advies is een aantal gegevens nodig:

 • Hoe oud ben je?
 • Hoe heftig is je menstruatie?
 • Op welke hoogte zit de baarmoedermond tijdens de menstruatie?
 • Hoe sterk zijn je bekkenbodemspieren?
 • Heb je allergieën?

 

Sommige vrouwen vinden deze vragen in eerste instantie ontmoedigend. Het is echter heel eenvoudig om de antwoorden te vinden en ook best spannend om iets nieuws over je eigen lichaam te leren. Het is de moeite waard om een beetje tijd te investeren – voor jezelf en voor het milieu!

Hygiëne en verzorging

Veel vrouwen hebben in het begin hygiënische bezwaren tegen de cup. Maar bij juist gebruik is daar geen enkele reden voor. Je moet rekening houden met de volgende punten:

 • Voor het inbrengen of verwijderen handen wassen!
 • Na het legen de menstruatiecup afspoelen onder stromend koud water of schoonmaken met toiletpapier.
 • Tussen de maandelijkse bloedingen door de cup in een schoon, luchtdoorlatend doosje of stoffen zakje bewaren.
 • Na de menstruatie en voor het volgende gebruik 5-20 minuten uitkoken! Dat gaat het best door de cup in een schone garde te klemmen en deze in een pan met kokend water te houden. De garde voorkomt dat de cup door contact met de hete pan beschadigd raakt. Het kokende water reinigt en desinfecteert, zodat je geen extra zeep of speciale middelen nodig hebt die de slijmvliezen kunnen irriteren.

 

De zwarte cup is omsloten door de garde. ©Jessica B.

Voor het uitkoken kan de cup in een garde worden geplaatst.

Conclusie

Er is veel te zeggen voor een menstruatiecup. De aanvankelijke afschuw is omgeslagen in enthousiasme, niet alleen bij mij, maar ook bij mijn vriendinnen en vele andere vrouwen overal ter wereld. Daarom kan ik alleen adviseren: probeer het ook! 

Ik kijk nu al uit naar vragen of ervaringsverslagen in de commentaren.

Bij Waschbär Eco-Shop bieden we menstruatiecups van verschillende materialen en in verschillende maten, namelijk de Merula Cup in pink en transparant, de Merula Cup XL, pink, de Merula Cup XL, transparante en de Tulipa menstruatiecup in 2 maten.

Deel dit artikel met je vrienden

Fotocredits

 • vergelijking-tampons-menstruatiecup: © Waschbär
 • vouwtechniek-menstruatiecup: ©Jessica B.
 • vergelijking-tampons-menstruationstasse: ©Jessica B.
 • menstruatiecup-reinigen: ©Jessica B.
 • menstruatiecup: © Waschbär

Bij de media-designerin Jessica draait het allemaal om duurzaamheid met plezier. Als ze niet bezig is met Zero Waste of van de natuur in Freiburg geniet, vind je haar waarschijnlijk in haar kleine keuken. Daar maakt ze onder toezicht van haar kat Shadow vegane lekkernijen waar zich regelmatig vrienden en collega`s op kunnen verheugen.

VERGELIJKBARE ARTIKELEN

 1. Tamara

  26 März

  Ik ben eigenlijk ook groot voorstander van de menstruatie cup. Alleen vond ik het echt niet prettig om de menstruatie cup uit te doen. Hij had zich dan echt vast gezogen om mijn baarmoeder mond en dat was geen fijn gevoel om die vacuüm eraf te halen..
  Nog tips hiervoor?

 2. Lea

  23 März

  Vorig week zei ik nog tegen m’n man dat het zoveel fijner is dan maandverband. Wel moet ik zeggen dat ik erg moest wennen de eerste 4 maanden. Dat staat overigens ook op de beschrijving. Hij zat dan vaak niet goed. Daarbij vloeide ik ontzettend heftig. Gebruikte jaren daarvoor de pil of mirenaspriraaltje. Dat is nu vermindert gelukkig nav koolhydraatarm voedingspatroon en wilde het proberen zonder dat. Dat lukt nu al zo’n 8 maanden! Wat koolhydraten met je lichaam doen! Ik gebruik de cup van lucovitaal, van 5 euro! Het is idd een vereiste water bij de hand te hebben. Dat kan ook een flesje water zijn. Het lijkt misschien wat bewerkelijk, maar het is meer omdenken. Ik zou niet anders meer willen.

 3. Koala

  21 März

  Ik gebruik de cup nu bijna 2 jaar maar ik vind het soms nog een heel gedoe om hem goed in te brengen hoor. Door het gemak van als hij eenmaal goed zit blijf ik hem dragen maar verder vind ik het een gedoe. Als je hem uit doet een enorm bloedbad aan je handen, Klieder de wcpot en bril ook onder vaak, en dan loop je naar de wastafel om hem af te spoelen, loop je ondertussen bloed te druppelen… Bij minder hevige menstruatie is het prettiger in gebruik of onder de douche uitdoen en spoelen. Schoonmaken met wc papier vind ik echt onhygiënisch.

 4. maria schenkel

  21 März

  Was er 45 jaar geleden ook al !

  • Greta

   3 Mai

   O.a. Als voorbehoedsmiddel.

 5. Havenaar

  6 März

  Ik was ook enthousiast; dus heb het geprobeerd. Maar helaas na een half jaar proberen weer afgehaakt. Al het advies opgevolgd; van ander soort tot andere maat; maar het werkt niet bij mij. Helaas!

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.