Bescherm wat je liefhebt

Seizoenskalender: Groenten en fruit seizoensgebonden kopen

Op een markt bieden kleurrijke kraampjes groenten en fruit aan volgens de seizoenskalender, mensen gaan op deze markt inkopen doen.

Aardbeien en tomaten in de winter? Dankzij de wereldwijde toeleveringsketens zijn we eraan gewend dat we het hele jaar door bijna alle levensmiddelen in de supermarkt kunnen kopen. Wat voor onze grootouders vanzelfsprekend was – namelijk lokale groenten en fruit kopen en het menu aan het seizoen aanpassen – is tegenwoordig voor velen onvoorstelbaar. Maar als je kijkt naar waar de groente of het fruit vandaan komt, bijvoorbeeld druiven uit Indië, kun je jezelf afvragen of dit echt nodig is? Met een seizoenskalender zie je in één oogopslag wanneer welke groenten en fruit geoogst worden.

In onze reeks „Seizoenskalender“ zal vanaf april iedere maand een overzicht van seizoensfruit en -groenten worden gepubliceerd. Daarnaast interessante weetjes en een lekker recept. Wij wensen je elke maand veel plezier bij het ontdekken van de seizoensgebonden variatie aan groenten en fruit!

„Seizoensgebonden“, wat betekent dat eigenlijk?

Seizoensgroenten en -fruit worden buiten geteeld en tijdens de natuurlijke oogsttijd aangeboden. Er is dus geen extra energie nodig om de groente en het fruit te laten rijpen. Dit ziet er heel anders uit bij geïmporteerde producten buiten het seizoen. Deze komen vaak uit zeer droge streken zoals Andalusië (Spanje). Daar worden in enorme kassen waterrijke groenten en fruit gekweekt – met als gevolg dat het grondwaterpeil steeds verder daalt.

Koolrabi en andere koolsoorten groeien op een akker. © CC0 / Maria Orlova

Afhankelijk van het seizoen is het aanbod op de akkers meer of minder gevarieerd.

Seizoenskalender: regionaal en seizoensgebonden boodschappen doen

Wie ‚,seizoensgebonden‘‘ zegt, moet ook ,,regionaal‘‘ zeggen. Bij ons hebben we op een gegeven moment het aspergeseizoen, maar in bijvoorbeeld Brazilië heeft de mango ‘zijn‘ seizoen. Bij het kopen van exotische groenten en fruit kun je natuurlijk ook naar het seizoen kijken, maar je moet er wel rekening mee houden dat de producten een lange en energie-intensieve transport achter de rug hebben. Als je iets goeds voor jezelf en de wereld wilt doen, dan moeten ,,regionaal‘‘ en ,,seizoensgebonden‘‘ samengaan. De seizoenskalender houdt hier rekening mee en laat per maand de variatie aan regionale levensmiddelen zien.

Inkopen met behulp van de seizoenskalender: 5 goede redenen

 • Vers en gezond: Als je groenten en fruit koopt van het seizoen, dan komen ze vaak uit je eigen regio. En omdat de afstand tussen akker en supermarkt niet zo groot is, kan het fruit op het veld goed rijpen en kunnen de vitamines zich goed ontwikkelen. Geïmporteerde producten kunnen hier niet aan tippen, omdat de groenten en het fruit al worden geoogst, voordat ze rijp zijn en tijdens het transport verder rijpen.
 • Milieubescherming: Als je seizoensgebonden producten koopt, dan draag je een steentje bij aan de klimaatbescherming, doordat lange vliegroutes, verwarmde kassen in droge gebieden en gekapt regenwoud worden vermeden.
 • Voordelig: Je bespaart geld als je een seizoenskalender als richtlijn gebruikt. Bij seizoensgebonden producten is het aanbod in een bepaalde periode groot en dit leidt tot lage prijzen. Regionale groenten en fruit zijn meestal goedkoper dan geïmporteerde producten.
 • Lokale landbouw: Door bewust te kiezen voor seizoensgroenten en -fruit uit de regio, steun je de lokale landbouw en vaak ook kleinere boerderijen.
 • Waardering: Wat niet elke dag op ons bord belandt, maar alleen in een bepaalde tijd van het jaar beschikbaar is, is voor ons veel waardevoller en smaakt des te beter.

 

Een vrouw met een boodschappenmand aan haar arm koopt groenten op de markt volgens de seizoenskalender. © CC0 / Alesia Kozik

Het kopen van seizoensproducten op de markt steunt de lokale landbouw.

Uit voorraad leverbaar: lokale groenten en fruit buiten het seizoen

Sommige regionale levensmiddelen kom je ook buiten het seizoen tegen. We kunnen bijvoorbeeld het hele jaar lokale aardappelen en appels kopen. Maar hoe zit het met de ecologische voetafdruk en het vitaminegehalte?

Appels in april: CA-bewaringstechnologie maakt het mogelijk

Dat lokale groenten en fruit zo lang kunnen worden bewaard, is te danken aan de geavanceerde CA-bewaringstechnologie. „CA“ staat voor „Controlled Atmosphere“. Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van lage temperaturen, een verhoogd kooldioxidegehalte en een verlaagd zuurstofgehalte om de veroudering van de voedingsmiddelen te voorkomen. Op deze manier blijven sommige appelsoorten wel twaalf maanden knapperig. Deze methode is geschikt voor groenten en fruit met een laag watergehalte.

Nadelen van de CA-bewaringstechnologie

Deze technologie heeft echter twee nadelen. Aan de ene kant verliest het voedsel veel van zijn vitaminegehalte tijdens de opslag. Aan de andere kant is er veel energie nodig voor een optimale opslag. Maar als je deze producten vergelijkt met groenten en fruit van overzee, scoren de opgeslagen producten nog steeds aanzienlijk beter. Je kunt jouw voedselafdruk hier berekenen.

Zelfgemaakte appelgelei wordt door een trechter in een geëtiketteerde pot gevuld. © Waschbär

Wanneer het seizoen fruit en groenten in overvloed levert, is het mogelijk veel daarvan houdbaar te maken met lekkere recepten.

Conclusie: boodschappen doen volgens de seizoenskalender is leuk en lekker

Boodschappen doen volgens de seizoenskalender biedt niet alleen voordelen voor het milieu, maar is ook zinvol voor de voeding. Daarnaast zorgt het voor afwisseling op het bord, aangezien je zo nieuwe receptideeën kunt uitproberen. Een fruitsalade als toetje in de winter kan daarom beter een uitzondering blijven, maar wat dacht je van een lekkere apfelstrudel?

Veel plezier bij het (her)ontdekken van de lokale lekkernijen met de seizoenskalender en het koken met deze prachtige producten!

Deel dit artikel met je vrienden

Fotocredits

 • akker-met-kool: © CC0 / Maria Orlova
 • inkopen-op-de-markt: © CC0 / Alesia Kozik
 • appelgelei-in-glas-vullen: © Waschbär
 • weekmarkt-met-regionale-groenten: © CC0 / Graphic Node

Bianca Gebhardt schrijft als freelance auteur over de laatste trends op het gebied van duurzaamheid. Ook op het gebied van ecologische en faire mode houdt ze alles in de gaten. In haar vrije tijd experimenteert ze graag met het koken van vleesloze gerechten en creëert culinaire hoogstandjes, waarbij ze ingewikkelde bereidingstechnieken niet schuwt.

VERGELIJKBARE ARTIKELEN

 1. Danna

  27 Juli

  Seizoen fruit is nog duur in de winkel

 2. Antonie

  12 Juli

  En wat is het in de maand augustus, september en oktober, november, december.
  En oom van de maanden januari, februari, februari, en maart zou ik het wel willen weten.
  In de herft/winter maanden zijn het toch de diverse kolen die dan van het land af komen.

  Groetjes van Antonie

  • De Waschbär

   12 September

   Hallo Antonie,

   Er verschijnt per maand een seizoenskalender, zodat uiteindelijk alle maanden van het jaar aanbod zijn gekomen.

 3. Klaas

  22 Juni

  Mooi plan
  Leerlingen meegeven in hun opleiding

 4. Ineke van Holt

  15 Juni

  Fijn

 5. MM van Surksum

  30 Mai

  De seizoenskalender vind ik een goed idee, maar ik mis de raapstelen op de kalender. Deze zijn in het voorjaar en in het najaar verkrijgbaar.

  Met Vriendelijke Groeten
  Marline

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.