Do it yourself: Een gehaakt springtouw

Het uiteindelijke springtouw en de materialen liggen bij elkaar.

Kinderen hebben een natuurlijke drang om te bewegen en moeten hun energie regelmatig kwijt kunnen. Stoeien, springen en ravotten zijn de gemakkelijkste manieren om overtollige energie kwijt te raken. Zeker als het met eenvoudige middelen gaat, zoals bijvoorbeeld een springtouw. Veel ouders kennen het uit hun eigen jeugd of ook als fitnesstrend. Want touwtje springen is niet alleen een vrijetijdsbesteding, maar wordt ook beoefend als wedstrijdsport. Als “Rope Skipping” organiseert de Koninklijke Nederlandse Gymnastiekunie diverse individuele en teamwedstrijden.

Springtouwen voor kinderen en volwassenen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in een groot aantal varianten, of het nu gaat om de vorm van de handgrepen of het materiaal van het touw. Als je geen speelgoed met plastic onderdelen wilt kopen, kun je ook zelf een springtouw maken. Hier vind je mijn instructie voor een gehaakt springtouw met gevilte handvaten. Natuurlijk kunnen ook andere handvaten gebruikt worden als je niet kunt of wilt vilten. Hoe dan ook, het speelplezier is gegarandeerd groot.

Instructie voor een zelfgemaakt springtouw

Hier kun je de instructie voor een zelfgehaakt springtouw als PDF downloaden.

Dit heb je nodig:

En zo gaat het:

  1. Haak 3 kettingen van lossen met de dikke wol, elk 2,50 m lang. (Foto 1)
  2. Knoop deze 3 kettingen aan één uiteinde samen en vlecht ze tot een touw. (Foto 2) Controleer nu of het gevlochten touw de juiste lengte heeft. Laat je kind of ga zelf in het midden van het touw staan, met de voeten op heupbreedte uit elkaar. Het touw heeft de juiste lengte als het touw strak staat, wanneer de uiteindes zich boven de heup bevinden. Als het touw te lang is, kun je het gewoon inkorten.
  3. Maak nu de zeepoplossing klaar voor het vilten van de handvaten. Meng hiervoor een eetlepel zeepvlokken of zachte zeep met een kwart liter kokend water en roer tot de zeep is opgelost. Laat nu het sop zover afkoelen dat het zo heet mogelijk is, maar koel genoeg om je handen in te dopen.
  4. Leg nu een antislipmat in een dienblad of bakplaat en leg de viltwol er in een rechthoek op. Om ervoor te zorgen dat het tweede handvat qua afmetingen en dikte gelijk zijn, beide rechthoeken tegelijkertijd voorbereiden, voordat je gaat vilten. Dit geeft het meest gelijkmatige resultaat. Leg de andere rechthoek apart.
  5. Leg nu een uiteinde van het touw aan de onderkant van de uitgelegde wol en bevochtig het een beetje met zeepoplossing. (Foto 3) Rol de uitgelegde wol om het uiteinde van het touw en bevochtig de buitenkant met de zeepoplossing. Rol het touw zachtjes heen en weer, zodat de wol overal nat is.
  6. Vilt de wol door hem zachtjes heen en weer te rollen terwijl u één hand op het uiteinde van het handvat houdt, zodat een handvatvorm wordt gevormd. (Foto 4)
  7. Als de wol zich wat steviger aanvoelt, het handvat met een handdoek droog deppen. Plaats nu het handvat op viltmat. Met een viltnaald en wol kun je een patroon aanbrengen op het handvat met de andere kleur. Prik daartoe verschillende keren met de viltnaald in de wol, totdat de wol vast zit. (Foto 5)
  8. Leg het handvat terug op de anti-slip mat en besprenkel deze met verse warme zeepsoplossing.
  9. Rol het handvat in het begin weer voorzichtig heen en weer tot de wol van het patroon zich met de andere wol heeft verbonden. Pas dan kan het handvat door krachtig rollen worden gevilt tot het handvat zich heel stevig aanvoelt. Maak het andere handvat op dezelfde manier.
  10. Spoel beide handvaten goed uit met koud water en laat ze volledig drogen op een handdoek. Dit kan wel tot 12 uur duren.
Zes stappen van de instructie op de foto.
Het springtouw is snel gemaakt met een beetje viltervaring.

Veel plezier met knutselen en daarna met springen!

Schrijf een reactie

* Deze velden zijn verplicht