Bescherm wat je liefhebt

Stroom besparen in huis: zo kun je de energiekosten verlagen

Een uitschakelbare stekkerdoos staat op een werkblad met 3 elektrische huishoudelijke apparaten

Stroom besparen was nog nooit zo zinvol als nu. Niet alleen het klimaat profiteert hiervan, ook de stijgende energiekosten kunnen op deze manier worden opgevangen. We geven je tips om stroomvreters in het huishouden te herkennen en in de ware zin van het woord uit te schakelen. Daarnaast leggen we uit hoe je je eigen stroomverbruik kunt berekenen

Stroomvreters herkennen: hoe kun je thuis stroom besparen?

Huishoudelijke apparaten die veel stroom verbruiken, worden over het algemeen stroomvreters genoemd. Deze elektronische huishoudelijke apparaten zijn erg oud en dus niet meer energiezuinig of ze zijn permanent aangesloten op het elektriciteitsnet en verbruiken zelfs in stand-by stroom. Dit stroomverbruik loopt op den duur op en leidt tot een hogere elektriciteitsrekening.

Een eenvoudige manier om grote elektriciteitsverbruikers in je huis te identificeren, is door een elektriciteitsmeter te gebruiken. Deze kun je bijvoorbeeld bij energieleveranciers huren of in bouwmarkten kopen. Apparaten met een hoog stroomverbruik kun je herkennen aan het feit dat ze warm zijn, zelfs als ze zijn uitgeschakeld of in stand-by modus staan. Koppel apparaten dus altijd los van het stroomnet of gebruik een stekkerdoos met een of meerdere aan/uit schakelaars.

Stroom besparen: tips voor de grootste stroomvreters

Typische voorbeelden van stroomvreters in het huishouden zijn de diepvries, het elektrisch fornuis of oude verwarmingspompen. Hieronder hebben we de grootste boosdoeners op een rij gezet en geven we tips om het stroomverbruik te verminderen.

Oude verwarmingspomp

Woon je in je eigen huis en is je verwarmingspomp ouder dan tien jaar, controleer dan of je deze kunt vervangen door een nieuwe. Het jaarverbruik van een oud model kan oplopen tot 500 kWh. Met een nieuw model kan zo’n 80 procent energie worden bespaard.

Elektrische kookplaat

Koken kost veel energie. Kies daarom altijd de juiste maat kookplaat, kook met een deksel op de pan en gebruik kokend water uit de waterkoker. 

Tip: Vul de waterkoker slechts met zoveel water als je echt nodig hebt. Als je geen inductiekookplaat hebt, dan kun je ook de restwarmte van de kookplaat gebruiken en de kookplaat enkele minuten voor het einde van de kooktijd uitschakelen.

Tomaten worden op een plank klein gesneden, op de achtergrond staat een pan met deksel op het fornuis. © CC0 / Gary Barnes

Met een deksel op de pan bespaar je stroom en kookt het water sneller.

Diepvries

Aangezien de vriezer continu aanstaat, heeft hij een hoog energieverbruik van ongeveer 415 kWh per jaar. Daarom is het belangrijk om de deur altijd snel te sluiten. Ontdooi het apparaat minstens één keer per jaar om de prestatie op peil te houden. Zet ook geen warm voedsel in de vriezer. Een temperatuurinstelling van -18 °C is voldoende.

Koelkast

De koelkast heeft ook een hoog verbruik van zo’n 330 kWh per jaar. Overweeg daarom om een ​​oud apparaat in te ruilen voor een nieuw, energiezuiniger exemplaar. De juiste maat maakt ook een groot verschil: bij een een- of tweepersoonshuishouden is een inhoud van 100 liter voldoende. Elke extra persoon heeft ongeveer 50 liter nodig. Plaats de koelkast ook niet in de buurt van warmtebronnen zoals een verwarming of fornuis of op een plaats die is blootgesteld aan direct zonlicht. In het bovenste compartiment is een temperatuur van 7 °C voldoende, voor snel bederfelijke levensmiddelen wordt 2 °C aanbevolen.

Tip: Bewaar sap en andere dranken in de koelkast, omdat ze kou vasthouden en zo als koelaccu fungeren.

Oven

Gebruik de hetelucht functie: dit bespaart 15 procent energie ten opzichte van boven- en onderwarmte. Verwarm de oven niet voor en gebruik de restwarmte door de oven enkele minuten voor het einde van de bereidingstijd uit te schakelen.

De oven wordt door een vrouw juist ingesteld om stroom te besparen. © CC0 / Ron Lach

Gebruik de oven met hetelucht en trek eenvoudig 20 °C af van de temperatuur voor boven- en onderwarmte.

Verlichting

Net als de koelkast verbruikt ook de elektrische verlichting tot 330 kWh per jaar. Doe daarom het licht uit wanneer dat mogelijk is. Vervang gewone gloeilampen door led- en spaarlampen of dim het licht indien mogelijk. Een kaars is ook een mooie bron van licht en gezelligheid zonder enig stroomverbruik.

Wasmachine

Afhankelijk van de grootte van het gezin draait de wasmachine heel vaak en heeft daardoor een hoog energieverbruik. Maar hier kun je ook besparen: Was alleen als de trommel vol is. Gebruik eco-programma’s: deze duren langer, maar verbruiken minder water en stroom. Temperaturen van 30-40 °C zijn energiezuinig en verwijderen vlekken dankzij de langere inweektijd ook goed. Gebruik geen voorwasprogramma. Dit scheelt al elf kilogram CO2 per jaar. Kleine vlekjes kun je ook met de hand eruit wassen.

Droger

Hoewel drogers erg praktisch zijn, verbruiken ze veel stroom. Als je niet zonder een wasdroger kunt, dan moet je onnodige centrifugeerbeurten vermijden en het wasgoed direct na het droogproces uit de droger halen. De meest duurzame manier is echter om de was op een droogrek aan de lucht te laten drogen. Vooral in de zomer is de was binnen een paar uur droog.

Het wasgoed wordt op een droogrek gehangen om elektriciteit te besparen. © Waschbär

Gratis en duurzaam: zo kan de was worden gedroogd zonder stroom te gebruiken.

Vaatwasser

Hoewel een vaatwasser ook veel stroom verbruikt, is hij duurzamer dan met de hand afwassen. Gebruik eco-programma’s en lage temperaturen van 45-55 °C. Vermijd voorspoelen en korte programma’s. Zet de machine pas aan als deze helemaal vol is. Spoel de afwas niet van tevoren af,  je vaatwasser zal het werk doen.

Televisie

Gebruik vanwege het hoge energieverbruik vooral geen oude beeldbuistelevisies meer. Maar zelfs flatscreens hebben niet bepaald een laag stroomverbruik. Let bij de aankoop van een nieuwe televisie op de energie-efficiëntieklasse en vraag jezelf af of je echt het grootste scherm nodig hebt. Zelfs als het stroomverbruik bij de stand-by modus van nieuwe apparaten nu aanzienlijk verminderd is, raden we je aan om de stekker uit het stopcontact te trekken of de stekkerdoos uit te schakelen wanneer de tv is uitgeschakeld. Op deze manier verbruiken bijbehorende apparaten niet onnodig stroom.

Homeoffice apparatuur

Schakel over naar een apparaat dat zowel kan printen, kopiëren, scannen en faxen. Dit bespaart niet alleen ruimte, maar ook stroom. Laat je laptop, computer of monitor niet in stand-by staan, maar zet het apparaat uit als het langere tijd niet wordt gebruikt. Het is ook de moeite waard om de helderheid te verminderen en een laptop te gebruiken in plaats van een computer. Voor grafisch werk en gaming zijn er navenant krachtige laptops.

Hoe kun je in huis nog meer stroom besparen?

 • Verlaag de temperatuur van de geiser. Ongeveer 39-40 °C zou voldoende moeten zijn. Voor een boiler wordt een minimale temperatuur van 60 °C aanbevolen vanwege legionella. Bij een boiler kun je ook een tijdklok plaatsen, waardoor je de boiler tijdens een vakantie kunt uitzetten. Verwarm je je water met een combiketel, zet deze dan op de ecostand.
 • Let er bij de aanschaf van nieuwe apparaten op  een hoge efficiëntieklasse.
 • Laat opladers niet in het stopcontact zitten.
 • Zet je smartphone ’s nachts op vliegtuigmodus of schakel hem uit.
 • Vermijd airconditioning, gebruik in plaats daarvan ventilatoren.
 • Gebruik de tijdbesturing van je WIFI-router.

 

Laadkabel en netstekker zijn op een stopcontact aangesloten. © CC0 / Markus Spiske

Apparaten en opladers blijven vaak aangesloten op het stopcontact, ook als ze niet permanent worden gebruikt.

Met welke huishoudhulpen kun je stroom besparen?

Huishoudhulpjes kunnen helpen het stroomverbruik te verminderen. De volgende items zijn voor thuis aan te bevelen als je stroom wilt besparen.

Installeer energiebesparende douchekoppen

Gebruik een spaardouchekop in de douche als je water met stroom wordt verwarmd.

Meervoudige stekkerdozen

Installeer meervoudige stekkerdozen om alle apparaten tegelijk uit te kunnen zetten en de stand-by modus te omzeilen.

Bespaar stroom met LED, spaarlampen en zonne-energie

Hoewel spaarlampen duurder zijn dan conventionele lampen, hebben ze een aanzienlijk langere levensduur en verbruiken ze tot 90 procent minder stroom. Met tien LED-lampen van 60 watt kun je 165 euro per jaar besparen. In de tuin kun je solarlampen gebruiken. Er is ook een hele reeks kleine apparaten op zonne-energie voor binnenshuis, zoals opladers voor mobiele telefoons, zaklampen, personen- of keukenweegschalen.

Een zonnepaneel is in het gazon gestoken, tuinlampen schijnen in de schemering op de achtergrond. © Waschbär

De lampen in de tuin kunnen ’s avonds schijnen dankzij gratis zonne-energie.

Bereken je eigen stroomverbruik

In het dagelijks leven staan de meeste mensen er zelden bij stil hoeveel elektriciteit de waterkoker en de koelkast gedurende de dag verbruiken. Laat staan hoeveel stroom er in een jaar nodig is. Toch is het zinvol je eigen stroomverbruik eens onder de loep te nemen.

Er zijn verschillende manieren om je stroomverbruik te berekenen. Dit zijn de twee eenvoudigste:

Kijk op de laatste jaarrekening

Een blik op de laatste energierekening geeft nauwkeurige informatie over je stroomverbruik. Het jaarlijkse verbruik wordt hier weergegeven in kilowattuur (kWh).

Bereken het stroomverbruik met behulp van de elektriciteitsmeter

Een manier om je stroomverbruik te berekenen is met behulp van een elektriciteitsmeter. Noteer hiervoor de stand van de elektriciteitsmeter aan het begin en einde van de meting en bereken vervolgens het verschil. Noteer het verschil van een hele dag, week of maand en vermenigvuldig die waarde dienovereenkomstig:

 • Stroomverbruik in kWh per dag x 365 = stroomverbruik /jaar
 • Stroomverbruik in kWh per week x 52 = stroomverbruik /jaar
 • Stroomverbruik in kWh per maand x 12 = stroomverbruik /jaar

Nadat je een van de drie opties hebt gekozen en je jaarlijkse stroomverbruik hebt bepaald, kun je deze vergelijken en kijken op welke manier je eventueel nog stroom kunt besparen. Hier vind je enkele tips: Halveer je stroomverbruik | Milieu Centraal.

En nog een tip: Stap over op groene stroom. Hiermee bespaar je geen stroom, maar de stroom die je gebruikt is in ieder geval milieu- en klimaatvriendelijk.

Energie besparen door slim verwarmen

Natuurlijk is het fijn als je huis lekker warm is, maar ook hier kun je besparen. Lees onze tips voor duurzaam en enegiebesparend verwarmen in de winter.

Deel dit artikel met je vrienden

Fotocredits

 • koken-met-deksel: © CC0 / Gary Barnes
 • oven: © CC0 / Ron Lach
 • wasgoed-drogen: © Waschbär
 • laadkabel-in-stopcontact: © CC0 / Markus Spiske
 • tuinverlichting-met-zonnepaneel: © Waschbär
 • uitschakelbare-stekkerdoos: © Waschbär

Sandra Jansen heeft altijd een stapel boeken op haar nachtkastje liggen. Als afgestudeerde literatuurwetenschapster klopt haar hart niet alleen voor Engelse en Duitse klassiekers, maar ook voor veganistische voeding en groene planten. Wanneer zij niet op zoek is naar rariteiten in een tuincentrum, vind je haar in een klimhal of tijdens een wandeling buiten in de natuur.

VERGELIJKBARE ARTIKELEN

 1. Henk

  7 September

  Ik lees niet iets over een waterkoker, afwas water met waterkoker omdat het via cv gaat er eerst een boel koud water komt voor het op temperatuur is. Is dit verstandig of niet ?

  • De Waschbär

   12 September

   Je kunt als afwaswater het beste gebruik maken van het water uit de combiketel. Als je de kraan open zet op warm water, dan komt er eerst koud water, maar tegen de tijd dat de afwasbak vol is, is de temperatuur goed om in af te wassen. Als je water kookt is het veel te heet en dien je nog koud water toe te voegen.

 2. TineJ

  4 August

  Ik mis nog tip Strijkijzer, deze kun je net als fornuis, overigens een gasfornuis op de foto, uitzetten voor je helemaal klaar bent met strijker en er zijn modellen die afslaan als er bepaalde tijd niet bewogen wordt.

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.